Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Αλλάζει πάλι το καθεστώς με τις αποδείξεις

Πλήρη ανατροπή στο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα αναγκάζει τους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις από παντού και στο τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίζει ποιες θα περνάνε στην Εφορία και ποιες θα πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων!

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο, το οποίο τίθεται επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι. Οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές, ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ’ όλους τους κλάδους. Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να τις αναγράψουν αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα είναι η αποσύνδεση από τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ που, σύμφωνα και με την τρόικα, δεν απέφερε αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες:

-Εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις

-Θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, όχι με τη μορφή της «τιμωρίας» με περισσότερο φόρο που ισχύει σήμερα, εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις, αλλά με την παροχή φοροέκπτωσης.

-Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

Επίσης μελετώνται κίνητρα συλλογής αποδείξεων, όπως η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Φέτος θα πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία αποδείξεις (του 2012) για το 25% εισοδήματος από μισθωτούς – συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η ποινή φόρου είναι πλέον 22% και όχι 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν υποβλήθηκαν. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, έτσι, αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ, θα έχει ποινή φόρου 165 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 750 ευρώ).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ