Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αλλάζει στο παρά πέντε το «Αθηνά»

Αλλάζει, για ακόμα μία φορά το περιεχόμενο του σχεδίου «Αθηνά», παρά την πρόσφατη παρουσίαση της τελικής πρότασης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παίρνει πίσω κάποιες από τις συγχωνεύσεις Τμημάτων που είχε προαναγγείλει.

Ετσι, αυτόνομα θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, τα ξενόγλωσσα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο προηγούμενα σχέδια προβλεπόταν συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας σε ένα, αποτελούμενο από πέντε Κατευθύνσεις. Από την πρώτη στιγμή οι φοιτητές είχαν θέσει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, αλλά και το ενδεχόμενο να μη γίνονται δεκτοί οι απόφοιτοι του νέου Τμήματος σε μεταπτυχιακά ξένων πανεπιστημίων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, για το οποίο ο σχεδιασμός ήταν να απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, όπου και ανήκε. Τελικά, υπό το βάρος των ενστάσεων που διατύπωσε κυρίως η πανεπιστημιακή κοινότητα για το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, που έχει υψηλή ζήτηση και κατά συνέπεια υψηλή βάση εισαγωγής, αυτό όχι μόνο δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας.

Την αυτονομία τους φαίνεται ότι θα διατηρήσουν και τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η συγχώνευσή τους.

Αντιδράσεων συνέχεια…

Εν τω μεταξύ, με τον ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας φοιτητών και καθηγητών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Τα μέλη δεκάδων σπουδαστικών συλλόγων από όλη τη χώρα θα βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων. Για την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση φοιτητών στα Προπύλαια, οι οποίοι στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και χθες στα Προπύλαια και έξω από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, με διάφορους τρόπους, κάποιοι εκ των οποίων ιδιαίτερα πρωτότυποι, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το λουκέτο στα περιφερειακά Τμήματα η φοιτητική κοινότητα. Στον Πύργο Ηλείας, οι σπουδαστές του ΤΕΙ της πόλης «κήδευσαν» τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση δύο Τμημάτων. Οι νέοι τύπωσαν και τοιχοκόλλησαν σε διάφορα σημεία της περιοχής φυλλάδια με την «κηδεία» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν όμως και οι μαθητές λυκείου του Μεσολογγίου, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων τους. Οι μαθητές δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο του Τεχνολογικού Ιδρύματος της πόλης τους.

Να σκληρύνουν τη στάση τους αποφάσισαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας οι οποίοι θα συνεχίσουν την κατάληψη του Ιδρύματος τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τρίτη. Χθες, κατέλαβαν τον κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ με τη συμπαράσταση των φοιτητών του πανεπιστημίου της πόλης ενώ διοργανώθηκε και παμπατραϊκό συλλαλητήριο. Την Παρασκευή, σπουδαστές και καθηγητές προγραμματίζουν κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου.

Εικοσιτετράωρο λουκέτο βάζουν σήμερα οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκτιμώντας ότι «το σχέδιο “Αθηνά” αποτελεί σχέδιο συρρίκνωσης, διάλυσης και άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου και παράδοσής του σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Οι διδάσκοντες του Ιδρύματος διαμαρτύρονται και για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ