Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Αλλάζει τα πάντα το σύστημα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την «Task Force», το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Αλλάζουν όλα στον τρόπο επιλογής προϊστάμενων στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα που σύντομα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, εισάγονται για πρώτη φορά αξιοκρατικά εργαλεία για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής πολλές φορές επιλογής. 

Για να προχωρήσει στο νέο αυτό σύστημα, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, σε συνεργασία και με την Task Force, μελέτησε τις πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά) και τις προσάρμοσε στις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου.

Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.), που αποτελούσε το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων, και η ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλίδες διαφάνειας όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν να έχουν όλους τους νέους γενικούς διευθυντές επιλεγμένους από το νέο σύστημα έως το τέλος του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015, ενώ έναν χρόνο μετά θα ακολουθήσουν και όλοι οι νέοι διευθυντές και τμηματάρχες. 

Στόχος είναι εντός των 18 προσεχών μηνών να έχουν αναδειχθεί 81 γενικοί διευθυντές, 383 διευθυντές και 1.384 τμηματάρχες.

Οι άλλες 9 + 1 αλλαγές
 
Ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων εντάσσεται στην εθνική στρατηγική του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες. Οι βασικές δράσεις έχουν ως εξής:

1. Νέο οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης
Ολοκληρώνεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων. Οι μειώσεις δομών αγγίζουν το 40%.

2. Αξιολόγηση ΝΠΙΔ
Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται η καταγραφή και η αξιολόγηση -για πρώτη φορά- των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

3. Ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing)
Εντοπίζονται οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα, και αξιολογούνται οι περιπτώσεις όπου η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

4. Μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευση διαδικασιών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας.
 
5. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ γίνεται πλέον πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική με μία αίτηση, στη στιγμή.

6. Καλή νομοθέτηση
Τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για τη μείωση της πολυνομίας και της κακονομίας.

7. Νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων
Θεσμοθετήθηκε η συγκριτική αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας.

8. Μισθολόγιο
Σχεδιάζεται ο εξορθολογισμός του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι η βέλτιστη και πιο ορθολογική αξιοποίηση -χωρίς μείωση- της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, η οποία μεταξύ 2009 και 2013 έχει μειωθεί κατά 8,75 δισ. ευρώ (από 24,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 15,75 δισ. ευρώ σήμερα).

9. Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
Σχεδιάζεται ένα νέο, καινοτόμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση. 

10. Ενίσχυση πειθαρχικής ευθύνης
Αναβαθμίζονται και ενισχύονται τα ελεγκτικά σώματα. Η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης επιταχύνεται.

Δικλίδες ασφαλείας

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη. Η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα «δυναμικά» χαρακτηριστικά υποψήφιων προϊσταμένων. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλίδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος, και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ. 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύψιστη τιμή για τη δημοκρατία η μήνυση που έκανε ο «σουλτάνος»

Πόνεσε το πρωτοσέλιδο που εξέφρασε όλους τους Ελληνες, και απαιτεί τώρα τη φυλάκιση  των υπευθύνων της εφημερίδας Λυσσασμένες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της...

Αθλιότητα από το ΝΑΤΟ σε βάρος της Ελλάδας!

Προσπαθεί να αλλάξει το status του FIR Αθηνών υιοθετώντας τουρκικές προτάσεις, με στόχο την αποδοχή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο Στην αποκάλυψη ότι το ΝΑΤΟ, συνειδητά, ύπουλα...

Οι απόστρατοι υπέρ του κτηνοτρόφου που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή

Με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν την καταδίκη του 31χρονου που υπερασπίστηκε την πατρίδα στον Εβρο Πληθαίνουν οι φωνές υπεράσπισης του 31χρονου κτηνοτρόφου από τον Εβρο ο...

Μολών λαβέ! Η απάντηση της «Δημοκρατίας» στους Τούρκους

Παραλήρημα από Ακάρ, Τσαβούσογλου, Καλίν και τουρκικό Τύπο κατά της εφημερίδας μας Η «δημοκρατία» δίνει τη δική της απάντηση στο νεο-οθωμανικό παραλήρημα και στις χυδαιότητες...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από Τούρκο για το «Noor 1»

Συνέντευξη-φωτιά του Νατζί Ζινταστί, πρωταγωνιστή της υπόθεσης, σε Αμερικανό δημοσιογράφο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου Από τη Μαρία Παναγιώτου Στην Ελλάδα συχνά το αποκαλούν «ακυβέρνητο καράβι»....