Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Αλλάζουν όλα στις λαϊκές αγορές!

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στο Κοινοβούλιο

Στη Βουλή κατατίθεται τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομίας το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για τους παραγωγούς, ενώ χορηγεί θέσεις με κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης των σχετικών αδειών αποκτούν ενιαίο χαρακτήρα, είτε ο παραγωγός δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο είτε στις λαϊκές αγορές είτε είναι πλανόδιος. Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση μη παραγωγικών αδειών, τις λεγόμενες επαγγελματικές άδειες, διατηρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας, ενώ η βασική προϋπόθεση της ανεργίας συνδυάζεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, μέσω της μείωσης των δικαιολογητικών κατά τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών επιχειρείται να μειωθεί το διοικητικό βάρος που υφίστανται οι παραγωγοί.

Οι παραγωγοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν άδεια υπαίθριου εμπορίου και, συνεπώς, να διαθέσουν τα προϊόντα τους εκτός λαϊκών αγορών, είτε μεμονωμένα είτε μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων ή ομάδων παραγωγών.
Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις πριμοδοτείται κατά την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές ο επαγγελματίας πωλητής που προσέρχεται σε αγορές λιγότερες από έξι μέρες την εβδομάδα. Επιδιώκεται έτσι η πλήρης απασχόλησή του, με στόχο αφενός την οικονομική στήριξή του και αφετέρου την αύξηση των εσόδων του φορέα λειτουργίας της λαϊκής, λόγω καταβολής ημερήσιου τέλους για περισσότερες ημέρες.

Με τον νέο νόμο τίθεται σύστημα μοριοδότησης, όπου ο κάθε επαγγελματίας πωλητής αξιολογείται βάσει κριτηρίων που συνδυάζουν κοινωνικά χαρακτηριστικά και παραβατικότητα. Ετσι ο πωλητής με μειωμένη παραβατικότητα, οικογένεια με παιδιά κ.λπ. προκρίνεται έναντι των συνυποψηφίων του, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή είναι ανύπαντροι.

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, στο εξής θα καταγράφονται σε Μητρώο Κυρώσεων, ενώ οι ποινικές κυρώσεις περιορίζονται στην ευθύνη των τριμελών επιτροπών που είναι επιφορτισμένες με το έργο της αυτοψίας στις καλλιέργειες των παραγωγών. Τέλος, το ν/σ προβλέπει την καταγραφή όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαίθριου εμπορίου και των δραστηριοποιούμενων σε αυτό σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε η Πολιτεία να έχει την εποπτεία σε όλες τις πτυχές του υπαίθριου εμπορίου και να διασταυρώνονται τα στοιχεία και οι έλεγχοι. Παράλληλα, καθιερώνεται το βιβλίο διακινούμενων ποσοτήτων, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και παρακολούθησης των πωλούμενων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ