Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Αλλοι στα έδρανα, άλλοι στα κάγκελα

Παρά πόδας οι υπάλληλοι της Βουλής για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, απειλώντας ακόμα και με νέο μπλόκο στις εργασίες της Ολομέλειας, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και σε μεγαλύτερες περικοπές στις αποδοχές τους, από αυτές που μπορεί να επιφέρει η εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο «συναγερμός» έχει σημάνει στα γραφεία των υπαλλήλων της Βουλής από προχθές, όταν πληροφορίες ήθελαν το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τις κυρώσεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιερχόμενου που θα κυρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα από τη Βουλή, να φέρει και μια διάταξη που θα τους εξομοιώνει όχι με το «ρετιρέ» των αποδοχών που έχουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, αλλά με υπαλλήλους άλλων, μη προνομοιούχων υπουργείων.

Το θέμα της εξομοίωσης των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής έχει μείνει ανοιχτό από τον Νοέμβριο του 2012, όταν έπειτα από μια νυχτερινή «ανταρσία» που κόντεψε να τινάξει στον αέρα την ψήφιση των μέτρων (Μνημόνιο 3) κατάφεραν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να αποσύρει μια διάταξη που ουσιαστικά «έκοβε» τη δυνατότητα η Βουλή να αποφασίζει για τις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησής τους.

Επειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με τους υπαλλήλους της Βουλής, η οποία είχε εκδοθεί και ως ανακοίνωση ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα διάταξη με την οποία οι πάσης φύσεως αποδοχές τους θα εξομοιώνονται με αυτές του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι που τους ικανοποιούσε, καθώς υπάρχουν στο εν λόγω υπουργείο τμήματα και υπηρεσίες που έχουν υψηλά επιδόματα και θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν και αυτοί στο μέλλον.

Οι φόβοι των υπαλλήλων της Βουλής ότι μπορεί το ανοιχτό αυτό θέμα τους η κυβέρνηση να το λύσει την ερχόμενη Δευτέρα με την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εντάθηκαν από το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Πράξη της 7ης Δεκεμβρίου (αρ. Φυλ. 238), με την οποία κόβονται οι ενισχύσεις από μισθώματα και πάσης φύσεως άλλου εισοδήματα εκτός των εισφορών των μελών που είχε το Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής και τους εξασφάλιζε ένα υπέρογκο δεύτερο εφάπαξ.

Οι υπάλληλοι της Βουλής ενδέχεται, εάν η κυβέρνηση φέρει οποιαδήποτε νέα διάταξη τη Δευτέρα, να κατεβάσουν τα ρολά, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που έχει ήδη καλλιεργήσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, ότι νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι μέσω της Βουλής.

Ενδεικτικές της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και υπαλλήλων της Βουλής είναι και οι πληροφορίες που θέλουν το σωματείο τους να μη συζητά πλέον με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, όπως γινόταν έως τώρα, αλλά αυτές οι διαβουλεύσεις να γίνονται με γέφυρα τον πρόεδρο της Βουλής.

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς, όταν ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι «οι υπάλληλοι της Βουλής θα ενταχθούν στο καθεστώς των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το θέμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ