Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Αμερικανικό σχέδιο για εθνικό νόμισμα το δολάριο

Νομισματική απόβαση στην Ευρώπη ετοιμάζουν οι Αμερικανοί, έχοντας ήδη προετοιμάσει σχέδιο για την αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Βλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί φαύλο κύκλο στην Ενωμένη Ευρώπη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο προκειμένου το δολάριο να λειτουργήσει ως αντίβαρο, σε περίπτωση αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη.

Οπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα», σύμφωνα με τη μελέτη της Fed, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο σύνδεσης της «νέας δραχμής» με το αμερικανικό νόμισμα, προκειμένου να μην προκληθεί χάος. Συγκεκριμένα, το εθνικό νόμισμα, αυτό δηλαδή που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες για τις μεταξύ τους συναλλαγές, θα είναι για τα πέντε πρώτα χρόνια το δολάριο. Η δραχμή θα υπάρχει μεν, όμως θα χρησιμοποιείται μόνο στις συμφωνίες swap μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Ως συνέπεια, θα υπάρξει σημαντική υποτίμηση του ευρώ έως και 50%, άρα και μείωση της αξίας του οφειλόμενου σε ευρώ ελληνικού χρέους. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το εύρος της υποτίμησης του ευρώ, το χρέος της χώρας θα μειωθεί χωρίς επιπλέον «κούρεμα». Υστερα από πέντε χρόνια, η «νέα δραχμή» θα κυκλοφορήσει κανονικά στην αγορά. Από την άλλη, η πολιτική εξάρτηση της Ελλάδος από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της χώρας στην περιοχή.

Νεκταρία Σταμούλη


SOS για τη ρευστότητα όλων των Ευρωπαϊκών τραπεζών

Η φήμη προχθές ότι μια γαλλική τράπεζα βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η «θερμοπυρηνική καρδιά» του συστήματος, οι κεντρικές τράπεζες, και να δεσμευτούν για παροχή απεριόριστης ρευστότητας προς όποιον είχε ανάγκη.

Εκαναν λόγο για την ανάπτυξη πρόσθετων μηχανισμών ρευστότητας, προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας με έκθεση που δημοσιοποίησε καλεί όλες τις εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους.

Κρίσιμο σήμα στις αγορές θα αποτελέσει και η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ευρώπης, η οποία θα θέσει επί τάπητος κρίσιμα θέματα και κυρίως τη μορφή που θα πάρει μελλοντικά η ευρωζώνη. Οι Γερμανοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορούν να αποδεχτούν την έκδοση ευρωομολόγου, αρκεί οι υπόλοιπες χώρες να αποδεχτούν την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το νέο σύμφωνο σταθερότητας, που φαίνεται να σχεδιάζεται, οι βασικές γραμμές του οποίου αποκαλύπτονται σταδιακά είτε από την καγκελάριο Μέρκελ είτε από τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.

Η κρίση ρευστότητας έχει οδηγήσει από τις αρχές του 2010 σε απομάκρυνση από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεων ύψους 62 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και είναι κατά 8 δισ. περισσότερα απ’ ό,τι ελπίζει να συγκεντρώσει ως δημόσια έσοδα το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός. Καλοί γνώστες της αγοράς κάνουν την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα χρήματα που έφυγαν από τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσουν ποτέ πίσω.

Μόνο στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2011 έφυγαν από τα πιστωτικά ιδρύματα 14 δισ. ευρώ και ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης αβεβαιότητας, που δημιούργησε η ξαφνική αποχώρηση της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Της αποχώρησης προηγήθηκε τότε η «διάθεση» του Ευ. Βενιζέλου να διαπραγματευτεί πολιτικά τα θέματα, χωρίς να πετύχει τίποτα, παρά μόνο χειροτέρευση της κατάστασης της χώρας.

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις παρουσιάστηκαν προχθές στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης για τις εγγυήσεις των 60 δισ. ευρώ, που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εγκρίθηκαν για τις τράπεζες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από το 2009 και μετά οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 155 δισ., εκ των οποίων έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 109 δισ. ευρώ.

Εξυπακούεται ότι τις εγγυήσεις τα πιστωτικά ιδρύματα τις χρησιμοποιούν για να δανείζονται από την ΕΚΤ, αλλά και να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση εντός και εκτός της χώρας.

Έφυγαν 15-17 δις ευρώ στο εξωτερικό

Πρόσφατα ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος επέκρινε την τακτική των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να στέλνουν ρευστότητα στα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό.

Ενα κομμάτι από τις καταθέσεις περίπου 15-17 δισ. ευρώ μάλλον δραπέτευσε στο εξωτερικό αναζητώντας ασφαλή καταφύγια. Τα υπόλοιπα είτε καταναλώθηκαν είτε αποθηκεύτηκαν σε στρώματα ή ντουλάπια.

Η κλονισμένη εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η επαμφοτερίζουσα θέση της χώρας αναφορικά με τη βοήθεια που προσφέρει η Ε.Ε. συνεχίζουν να δυναμιτίζουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων καταθετών. Σχήμα οξύμωρο, που δυνητικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι αντικίνητρο για τις «εξαγωγές» ευρώ, είναι οι βάσιμοι φόβοι που εμφανίστηκαν (μετά την αδυναμία της Γερμανίας να δανειστεί) και σχετίζονται με την πορεία της ευρωζώνης.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ