Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Άμεση εξόφληση των έργων του ΕΣΠΑ ζητούν οι δήμοι

Επιστολή ΚΕΔΕ προς Τσίπρα

Άμεση αποδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ που αφορούν έργα των Δήμων, ή παράταση του προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, ζητά από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έστειλε επιστολή για το θέμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, «έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των Δήμων και γενικότερα των έργων όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», λόγω μη πληρωμής τους, «με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίησή τους».

Τονίζει στην επιστολή του ότι «τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς Δήμους».

Ακόμη, ο κ. Πατούλης επισημαίνει τον κίνδυνο «κατάπτωσης των ρητρών, λόγω αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015, που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η ΕΕ από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών»

Πηγή:AΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ