Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Αμετακίνητοι» Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης

Ηχηρό «όχι» είπε η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και αποφάσισε να παραμείνουν στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης! Με ψήφους επτά υπέρ και τέσσερις κατά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι οι οικονομικές εισαγγελείς δεν έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να συνεχίσουν ανενόχλητοι να επιτελούν το έργο τους. Προηγήθηκε η πολυσέλιδη εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Κολιοκώστα προς τα μέλη του 11μελούς συμβουλίου. Σε αυτήν, ο κ. Κολιοκώστας εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους δύο συναδέλφους του, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν επιτελέσει εξαιρετικό έργο, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για μαχητικούς και εργατικούς εισαγγελικούς λειτουργούς. Με την άποψη του κ. Κολιοκώστα συμφώνησαν ακόμα έξι μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κονταξή και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ Καλούδη, και τους αρεοπαγίτες Παν. Ρουμπή, Βιολέτα Κυττέα, Β. Λυκούδη και Ανδρέα Τσόλια.

Αντίθετα, υπέρ της αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων ψήφισαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και οι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη και Γεώργιος Χρυσικός. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις ενέργειες των οικονομικών εισαγγελέων μετά την επιστολή αντικατάστασης την οποία απέστειλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κύκλοι του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι όλα τα μέλη του ΑΔΣ συμφώνησαν ότι δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, ωστόσο τις αποτίμησαν διαφορετικά, καθώς η πλειοψηφία κατέληξε ότι δεν δημιούργησαν πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το καθοριστικό στοιχείο που βάρυνε στην κρίση του συμβουλίου ήταν ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων.

Αυτό το επισήμανε, μάλιστα, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, με δήλωση που ζήτησε να καταχωριστεί στα πρακτικά, στην οποία εξέφραζε την ενόχλησή του, παρότι τάχτηκε κατά της παραμονής των δύο, για τον τρόπο διατύπωσης του ερωτήματος του υπουργού, το οποίο υπεισερχόταν στην ουσία της υπόθεσης, επιχειρώντας να προκαταλάβει την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τα μέλη του ΑΔΣ να στηριχτεί η κρίση τους σε υπηρεσιακά κριτήρια και να κρίνουν αυτόνομα και «όχι σε αντίδραση ενέργειας τρίτων», όπως είπε.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ότι ο κ. Παπαϊωάννου δεν σχολιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο ρόλος του εξαντλήθηκε θεσμικά στην υποβολή του ερωτήματος.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι υπουργείο απέστειλε χθες όλον τον φάκελο της δικογραφίας που σχηματίστηκε για τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε απάντηση ερωτήματος που είχε υποβάλει ο πρόεδρός της Θ. Τσούρας.

Οπως ανέφεραν, ο φάκελος δεν στάλθηκε πριν από την απόφαση του ΑΔΣ, καθώς τα μέλη του έπρεπε να αποφασίσουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ