Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αμφιβληστροειδής από… αίμα!

Μια σημαντική καινοτομία στον χώρο της οφθαλμολογίας έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν – Μάντισον. Για πρώτη φορά μια επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει αρχικές δομές του αμφιβληστροειδούς, χρησιμοποιώντας προκλητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία απέσπασαν από το ανθρώπινο αίμα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιστός του εργαστηριακού αμφιβληστροειδούς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως στη δοκιμή φαρμάκων, καθώς και στη μελέτη εκφυλιστικών ασθενειών όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε παιδιά και εφήβους. Επίσης, δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει τα πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς, για να προστατεύονται οι ασθενείς από την περαιτέρω βλάβη του.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα που είχαν αποσπάσει από το αίμα έπειτα από 72 μέρες σχημάτιζαν μια πρωταρχική δομή του αμφιβληστροειδούς, με εξειδικευμένα κύτταρα που έμοιαζαν με τους φωτοϋποδοχείς και τα γαγγλιακά κύτταρα που βρίσκονται στα εξωτερικά και τα εσωτερικά του στρώματα και είναι όμοια με εκείνα που υπάρχουν κατά την κανονική ανάπτυξη του ματιού.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πόσο μπροστά θα μας πάει αυτή η τεχνολογία, όμως το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια βασική δομή του αμφιβληστροειδούς από τα κύτταρα του αίματος του ασθενή είναι ενθαρρυντικό. Και όχι μόνο επειδή επιβεβαιώνει την προηγούμενη εργασία μας με τη χρήση δερματικών κυττάρων, αλλά επιπλέον επειδή το αίμα είναι μια πηγή, την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ εύκολα» εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Γκαμ, παιδοφθαλμίατρος και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Πριν από έναν χρόνο τα εργαστήρια Γκαμ στο Κέντρο Βάισμαν του ίδιου πανεπιστημίου δημιούργησαν δομές από το πρωταρχικό στάδιο της ανάπτυξης του αμφιβληστροειδούς, χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που είχαν αφαιρέσει από το ανθρώπινο δέρμα. Ομως, παρόλο που αυτές οι δομές παρήγαν τους βασικούς τύπους των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, όπως τους φωτοϋποδοχείς, δεν περιείχαν τη λειτουργική οργάνωση που υπάρχει στα πιο ώριμα στάδια της ανάπτυξής του.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ