Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αμοιβές με αθεώρητα μπλοκάκια

Με αθεώρητα μπλοκάκια θα αμείβονται από φέτος οι αυτοπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες, κάτι που σημαίνει ότι θα γλιτώσουν τη βασανιστική επίσκεψη στην Εφορία, που συνήθως οδηγεί σε ελέγχους και πρόστιμα.

Οπως προβλέπει ο Κώδικας Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις αμοιβές που εισπράττουν θα εκδίδουν αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Αντιθέτως, για τις αμοιβές που εισπράττουν για την παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων υποχρεούνται να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οφείλουν πλέον να εκδίδουν αθεώρητα τιμολόγια.

Ολοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια ΔΟΥ). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες, καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

Ολες αυτές οι αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών επέρχονται από φέτος με βάση τον νέο Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, ο οποίος ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2013. Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση!

Αντιθέτως, τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ