Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Αν συμφωνήσει η τρόικα

«Πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος όμως… «ξεπάγωσε» το ειδικό τέλος ακινήτων και ετοιμάζεται να το αποστείλει άμεσα στους φορολογουμένους. Ο κ. Μαυραγάνης, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, παραδέχτηκε ότι «οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τις αντικειμενικές». Και για τον λόγο αυτό εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη νέας παρέμβασης στο σύστημα τιμών. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προβλέπεται στο Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει ότι, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλα τη χώρα.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και φέτος με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Η αποστολή των εκκαθαριστών θα ξεκινήσει άμεσα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το εάν το χαράτσι θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ ή απλώς θα αποσταλεί ως ξεχωριστό σημείωμα στον ίδιο φάκελο με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αποστολή της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου. Η πληρωμή του τέλους θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, άρα κάποιες δόσεις θα πληρωθούν και μέσα στο 2013. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει υστέρηση στα προϋπολογιζόμενα έσοδα από το χαράτσι κάτι που σίγουρα θα εγείρει αντιδράσεις από την τρόικα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό, εκτός απ̓ την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα επιφέρει και μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης. Στα μέσα Οκτωβρίου θα εξισωθεί στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή. Για την αντιστάθμιση της επιβάρυνσης των καταναλωτών από την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ή ακόμα πιο χαμηλά -όπως θέλει η αγορά-, στο 9%, ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι, για να προχωρήσει το θέμα αυτό, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων, θέμα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα.

Στέλιος Κράλογλου


Υπό εξέταση το νέο φορολογικό και το καθεστώς των αποδείξεων

Από το μικροσκόπιο της τρόικα θα πρέπει να περάσουν όλα τα ελληνικά αιτήματα για ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θέσει το θέμα της αύξησης του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ και της μείωσης των κλιμακίων στον φόρο εισοδήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι όλο το σχέδιο θα προχωρήσει εφόσον το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να βρει ισοδύναμα μέτρα, καθώς από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου -και μόνο- το Δημόσιο υπολογίζει ότι θα θα χάσει 200.000.000 ευρώ ετησίως.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και οι βασικές του διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, το περιουσιολόγιο και τον ΚΒΣ θα ισχύσουν από το 2013. Σημειώνεται ότι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα επανεξεταστεί και το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεν είναι το προσφορότερο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επίσης να δώσει ολιγοήμερη παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολής των δηλώσεων, που εκπνέει την προσεχή Δευτέρα 16 Ιουλίου.


Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Με εισοδηματικά κριτήρια θα παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος με πολλές δόσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που οριστικοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να καταβάλουν τον φόρο σε 10 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000-80.000 ευρώ θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνο εφτά μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα:

-Για οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ ο φόρος θα καταβάλλεται σε 10 μηνιαίες δόσεις (η πρώτη στις 31/8/2012 και η τελευταία στις 31/05/2013). Ενα σενάριο αναφέρει ότι οι 10 μηνιαίες δόσεις θα είναι ισόποσες, ενώ ένα δεύτερο αναφέρει ότι το 60% του φόρου θα καταβάλλεται με τις πρώτες εφτά δόσεις και το 40% με τις υπόλοιπες τρεις δόσεις.

-Για οικογενειακό εισόδημα 50.001-80.000 ευρώ ο φόρος θα καταβάλλεται σε εφτά μηνιαίες δόσεις (η πρώτη στις 31/8/2012 και η τελευταία στις 28/02/2013).

-Για οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση θα είναι η εμπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ο φορολογούμενος που θέλει να εκμεταλλευτεί τον μεγαλύτερου αριθμό δόσεων θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Εφορία και να καταβάλει εμπρόθεσμα, έως τις 31/08/2012, την πρώτη δόση του φόρου. Εάν καθυστερήσει να υποβάλει την αίτηση, δηλαδή για παράδειγμα την υποβάλει τον Σεπτέμβριο, τότε θα πρέπει να προκαταβάλει την πρώτη δόση του Αυγούστου για να ενταχθεί στη ρύθμιση κ.ο.κ. Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ