Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ανάδειξη αρχαιοτήτων Σαντορίνης

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Θήρας ανακοινώθηκε χθες από τον ο αν. Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο. Στόχος η ανάδειξη σημαντικών αρχαιοτήτων και η βελτίωση πολιτιστικών υποδομών της Σαντορίνης,
Η σύμβαση προβλέπει:
∙ Την έκθεση, για πρώτη φορά, της Κόρης της Θήρας, την άνοιξη του 2016, στο προς επισκευήν αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαντορίνης. Παράλληλα και τη διοργάνωση ημερίδας αφιερωμένης στο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα, που ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στα νότια του νεκροταφείου της Σελλάδας (στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης) από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα σε βάθος μόλις 70 εκ. Η περίφημη δαιδαλική Κόρη της Θήρας, φιλοτεχνημένη με μάρμαρο Νάξου, έχει ύψος 2,30 μ., και βάρος 750 κιλών, είναι δε ένα από τα ελάχιστα γυναικεία αγάλματα αυτού του μεγέθους και αυτής της περιόδου (7ος π.Χ. αι.) που έχουν ανακαλύφθεί έως σήμερα. Το άγαλμα φυλάσσεται μέχρι τώρα στις αποθήκες του μουσείου.
∙ Την έκθεση τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου στον αχρησιμοποίητο όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας.
∙ Την ανάδειξη των ανασκαφών (επισκέψιμη ανασκαφή ) και των χώρων στα Μεσαιωνικά Καστέλια, αρχίζοντας από τον Σκάρο.
Κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ο υπουργός παρέστη στην έκθεση, για πρώτη φορά, του «Ψαρά» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Ή διάσημη τοιχογραφία που για χρόνια φυλασσόταν στα υπόγεια του μουσείου, εκτίθεται πλέον για το κοινό.
Ο κ. Ξυδάκης ανήγγειλε εξάλλου ότι θα επιχειρηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, ανακαίνιση για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη από το αρχιτέκτονα του έργου κ. Γρηγοριάδη και πολεοδομική άδεια.
Ο υπουργός συμμετείχε επίσης σε ημερίδα με θέμα «Σαντορίνη- Προορισμός όλο το χρόνο» στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
πηγή: tovima.gr

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ