Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Αναδρομικές παραιτήσεις μετά τον σάλο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε απολογητική θέση βρέθηκε χθες το πολιτικό σύστημα, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων πρώην και νυν βουλευτών που, μοιάζοντας να μην έχουν συναίσθηση της δεινής για τον ελληνικό λαό πραγματικότητας, εμμένουν να ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ.

Κι ενώ το θέμα θα μπορούσε να λυθεί έστω σε δύο χρόνια με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την κατάργηση του Ζ’ Ψηφίσματος που εξομοιώνει τους μισθούς των βουλευτών με αυτόν του Προέδρου του Αρείου Πάγου ούτε ένας ακόμα δεν έχει εγείρει τέτοιο θέμα.

Χθες η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Βουλής και των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν αμήχανη, αφού απέφυγαν να τοποθετηθούν στο θέμα των συνταξιούχων και δεσμεύτηκαν μόνο στο ότι δεν υπάρχει νυν βουλευτής που να διεκδικεί αναδρομικά. Με μια φωνή Φ. Πετσάλνικος, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπενθύμισαν σχετικό νόμο του 2008, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με αυτόν, οι έκτακτες παροχές (σ.σ.: έτσι ονομάστηκαν τα αναδρομικά) που δόθηκαν τότε στους δικαστικούς δεν θα δίνονταν στους βουλευτές. Κατά πολλούς ωστόσο, με βάση την ισχύ που εξακολουθεί να έχει το Ζ’ Ψήφισμα, ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πολιτική και ηθική δέσμευση των βουλευτών και σε αυτή επαφίενται όλοι.

Και μπορεί χθες πολλοί βουλευτές να δήλωσαν ότι παραιτούνται των αξιώσεών τους, δεν ήταν λίγοι όμως αυτοί που σημείωναν ότι κανένας δεν δηλώνει ότι παραιτείται μόνιμα, με αποτέλεσμα κανένας να μην αποκλείει ότι στο μέλλον, όντες συνταξιούχοι βουλευτές και απαλλαγμένοι από το άγχος της επανεκλογής, δεν θα επανέλθουν για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά

Χθες, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «προκλητική και απαράδεκτη» την πρακτική όσων εμμένουν στην αξίωση αναδρομικών, διαβεβαιώνοντας ότι ουδείς εν ενεργεία νεοδημοκράτης βουλευτής εγείρει τέτοιες αξιώσεις. «Η Ν.Δ. θεωρεί ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, η διεκδίκηση παρόμοιων απαιτήσεων δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει αποδεκτή». Οτι «ο καθένας κρίνεται από τη στάση του» σχολίασε ο Αν. Λυκουρέντζος. Αρκετοί πάντως από τους εμπλεκομένους έδωσαν διάφορες δικαιολογίες, λιγότερο ή περισσότερο πειστικές, ενώ άλλοι δήλωσαν (ύστερα από τον σάλο που ξεσηκώθηκε) ότι δεν θα εισπράξουν τα χρήματα.

Μεταξύ όσων βρίσκονται στη λίστα, ο Ν. Νικολόπουλος της Ν.Δ. δήλωσε ότι έχει εδώ και καιρό δώσει εντολή στον δικηγόρο του να παραιτηθεί κάθε αξίωσης, ενώ και ο Π. Μελάς είπε ότι, αν του επιδικαστούν τα χρήματα, θα τα δώσει στο Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Μεγάλο μπέρδεμα φαίνεται πάντως ότι υπάρχει με το όνομα του Μανώλη Κεφαλογιάννη. Κι ενώ στη λίστα εμφανίζεται το όνομα Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. είπε χθες το βράδυ στη «δημοκρατία»: «Εγώ δεν έχω κάνει καν αναγνωριστική αγωγή κατά του Δημοσίου. Δεν είμαι εγώ. Δεν το έκανα γιατί δεν ήθελα ποτέ να μπλέξω σε αυτή τη μιζέρια». Για «μαζικές αγωγές-φασόν» μίλησε ο Π. Μαντούβαλος. Από την αγωγή παραιτήθηκε ο Μ. Λιάπης, ενώ με επιστολή του ο Σ. Τσιτουρίδης εξηγούσε ότι έχει παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση, όπως και οι πρώην βουλευτές Πέτρος Δούκας και Αντ. Φούσας. Αντίστοιχη εντολή είπε ότι έχει δώσει ο Αντ. Μπέζας. Από τις αρχές του 2010 υποστήριξε ότι έχει παραιτηθεί από τέτοια διεκδίκηση ο Π. Τατούλης, ενώ στο Ταμείο Καταπολέμησης του Δημόσιου Χρέους είχε εκχωρήσει σε ανύποπτο χρόνο τα χρήματα ο Γ. Μανώλης. Το ίδιο διευκρίνισε και ο Ι. Καψής. Από την αγωγή δήλωσαν επίσης ότι έχουν παραιτηθεί ο Θ. Κατσανέβας, ο Λ. Τζανής και ο Γ. Ανωμερίτης. «Με βάση τη σημερινή δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεν προτίθεμαι να εισπράξω το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό» δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος ομολογώντας ότι είχε καταθέσει προσφυγή.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Και νέα ονόματα στη λίστα με τις αγωγές

Μεγαλώνει η λίστα των βουλευτών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της πρωτεύουσας και διεκδικούν αναδρομικά με τον νόμιμο τόκο. Στον κατάλογο των 117 βουλευτών προστίθενται ακόμη τέσσερα ονόματα, τα οποία είναι από τον χώρο της Ν.Δ., ανεβάζοντας έτσι μέχρι σήμερα στους 121 τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που έχουν προσφύγει στη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, διαφορές αποδοχών διεκδικούν ο Ιωάννης Μανώλης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από βουλευτής της Ν.Δ. (7.3.2004-7.9.2009). Επίσης, δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους έχει καταθέσει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Καλατζής (10.10.1993-7.9.2009), ενώ αναδρομικά διεκδικεί επίσης ο πρώην βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης (7.9.2004-7.9.2009).

Την ίδια στιγμή διευκρινίζεται ότι, πέραν του τέως βουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη (17.11.1974-18.8.2007), έχει καταθέσει αγωγή και ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι ο ενεργεία ή ο πρώην βουλευτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 121 βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με τον νόμιμο τόκο και σε βάθος χρόνου τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αυτές της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν οι απολαβές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Ταυτόχρονα, διεκδικούν αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Οι βουλευτές επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος για τη διάκριση των εξουσιών και υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...