Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ • Ψάχνουν δάνεια, καταθέσεις για αγοραπωλησίες σπιτιών!

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Φωτιές» ετοιμάζονται να ανάψουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ερευνώντας αν στα συμβόλαια της δεκαετίας 2002-2012 αναγράφηκαν τα πραγματικά τιμήματα και αν καταβλήθηκε ο πραγματικά αναλογών φόρος μεταβίβασης.
Στην τσιμπίδα της Εφορίας κινδυνεύει να πιαστεί η συντριπτική πλειονότητα όσων πούλησαν και αγόρασαν ακίνητο την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν δηλαδή ήταν κοινό μυστικό ότι στα συμβόλαια αναγραφόταν η πολύ μικρότερη αντικειμενική αξία, παρότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνταν επί της πραγματικής και πολύ υψηλότερης αξίας.

Το Δημόσιο, μέσω του ειδικού λογισμικού που έχει αναπτύξει, μπορεί να εντοπίσει πολύ εύκολα αδήλωτο χρήμα από την πώληση ακινήτου μέσα από ελέγχους που θα γίνουν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και στα στεγαστικά και τα επισκευαστικά δάνεια της περιόδου που έγινε η αγοραπωλησία του ακινήτου.

Τα παλαιότερα χρόνια κατά την αγοραπωλησία ακινήτων τα συμβόλαια υπογράφονταν στην αντικειμενική αξία και όχι στην υψηλότερη και πραγματική εμπορική τιμή. Αποτέλεσμα; Ο μεν πωλητής να λαμβάνει χρήμα το οποίο δεν δήλωνε στην Εφορία (τη διαφορά εμπορικής – αντικειμενικής τιμής) ο δε αγοραστής να πληρώνει μικρότερο φόρο (που υπολογιζόταν στη χαμηλότερη αντικειμενική άξια), τον οποίο «κάλυπτε» με επισκευαστικά δάνεια, που… μόνο σε επισκευές δεν πήγαιναν!

Θέατρο παραλόγου

Επιπλέον, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αποδεχόταν στις μεταβιβάσεις φόρο υπολογισμένο επί των πολύ χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών, έδινε στους ίδιους φορολογουμένους εκπτώσεις φόρου ή εισοδήματος για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, τα οποία είχαν χορηγηθεί επί των εμπορικών τιμών, ολοκληρώνοντας το θέατρο του παραλόγου.

Στο στόχαστρο θα μπουν ακόμα και κληρονόμοι ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν σε αρκετές περιπτώσεις τους πωλητές, προκειμένου να συνεννοηθούν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Οσους εντοπίσει η Εφορία με διασταυρώσεις που θα γίνουν ανάμεσα στα συμβόλαια, στα τραπεζικά δάνεια και στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα «φάνε» στο κεφάλι φόρο 42% για εισόδημα που δεν δήλωσαν. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουν συμπληρωματική δήλωση φόρου μεταβίβασης και να πληρώσουν φόρο με τον τρέχοντα συντελεστή 3%, παροτρύνοντας πωλητές και αγοραστές να τα βρουν μεταξύ τους για τη διαφορά φόρου. Ηδη σε κάποιες εφορίες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για να αποφύγουν την εμπλοκή με τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Πάντως η «αγορά» θεωρεί ότι το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να εντοπίσει τα κεφάλαια που είχαν δοθεί κατά την πώληση του ακινήτου. Και αυτό διότι οι πωλητές ακινήτων έλαβαν τα επιπλέον χρήματα στις περισσότερες περιπτώσεις μαύρα.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν ορισμένοι, υπό τον φόβο των κατασχέσεων, να δηλώσουν την πραγματική αξία της αγοραπωλησίας, αλλά και πάλι επισημαίνουν ότι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ