Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Αναγέννηση νεύρων με εμφυτεύματα

Μια επαναστατική μέθοδο για την ανάπτυξη νεύρων και την επούλωση των τραυμάτων τους ανακάλυψαν επιστήμονες σε Βρετανία και Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα στα άκρα τους.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σέφιλντ σε συνεργασία με συναδέλφους τους στη Γερμανία δημιούργησαν εμφυτεύματα με κυψελοειδείς οπές, με τη βοήθεια λέιζερ, μέσω των οποίων τα νεύρα μπορούν να αναπτυχθούν και να δικτυωθούν σε δέσμες, βοηθώντας έτσι την επούλωση των νεύρων που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η κυψελοειδής βάση αποτελείται από πολυλακτικό οξύ, ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές που μπορεί να παραχθεί από τα φυτά και «καθοδηγεί» τα νεύρα μέσω ξεχωριστών καναλιών, ώστε να αναπτυχθούν ξανά. Με λίγα λόγια, τα εμφυτεύματα λειτουργούν για τα νεύρα σαν «βάση» και βιοδιασπώνται αργά όταν αυτά αναπτυχθούν, σε διάστημα μερικών ημερών.

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biofabrication», οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι τα νεύρα αναπτύσσονται φυσιολογικά, γεγονός που επιτρέπει τη σύντομη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεύρα ποντικιών, ενώ η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη ανάπτυξη της κυψελοειδούς βάσης είναι μια τεχνική λέιζερ, που συνήθως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σύνθετων ηλεκτρικών κυκλωμάτων. «Σε αντίθεση με τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, τα νεύρα των χεριών και των ποδιών που τραυματίζονται έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν ξανά, αρκεί να έχουν την απαραίτητη βοήθεια» εξηγεί ο καθηγητής Τζον Χέικοκ.

«Για αυτόν τον λόγο, αναπτύσσουμε εμφυτεύματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα σε ένα τραυματισμένο νεύρο και να παρέχουν μια σειρά από φυσικές και χημικές αντιδράσεις, οι οποίες ενισχύουν την αναγέννηση των νεύρων».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος θα αυξήσει τις πιθανότητες να αποκαταστήσουν την κίνηση και την αίσθηση στα μέλη ασθενών που δεν τα αισθάνονται ή δεν μπορούν να τα κινήσουν, ακόμη και σε πολύ σοβαρά περιστατικά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ