Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Aνακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου!

Η νέα τακτική ερευνητών από ΗΠΑ και Βρετανία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική ανοσοθεραπεία

Το αδύναμο σημείο του καρκίνου ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα και ελπίζει πλέον ότι θα μπορέσει να τον καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά, με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσαρλς Σουάντον του University College του Λονδίνου (UCL) και του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», έδειξαν για πρώτη φορά ότι μερικοί καρκίνοι φέρουν μια «αχίλλειο πτέρνα».

Οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να καθοδηγούν με ακρίβεια τα αμυντικά κύτταρα του σώματος ακριβώς εκεί. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες και εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, τα φάρμακα των οποίων θα μπορούν πλέον να «πιάνουν» όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι μόνο ένα μέρος τους. Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου, η σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη της ογκολογίας, ήταν ως σήμερα αποτελεσματική περίπου στο 1/3 των ασθενών, λόγω της ελλιπούς εξατομίκευσης των φαρμάκων και της πολυπλοκότητας των όγκων.

Η νέα θεραπευτική τακτική ανιχνεύει με ακρίβεια τις μεταλλάξεις που μεταβάλλουν τα αντιγόνα, τις πρωτεΐνες οι οποίες προεξέχουν από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων σαν βιολογικές «σημαίες». Αυτές οι πρωτεΐνες-σημαίες θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός εμβολίου, που θα πυροδοτεί επίθεση ακριβείας από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να αναγνωρίζει τους σωστούς στόχους σε όλα τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό επιτρέπει είτε να δοκιμαστούν πιο εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια στο μέλλον είτε να ενισχυθούν στο εργαστήριο τα κατάλληλα Τ-κύτταρα και μετά να επανεισαχθούν στο σώμα του ασθενούς για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω βιοψίας του όγκου του ασθενούς και ανάλυσης του γονιδιώματός του, και θα διαπιστώνεται ποιες πρωτεΐνες-σημαίες είναι παρούσες σε όλα τα καρκινικά κύτταρα.

Αν βρεθούν ανοσοποιητικά κύτταρα μέσα στον όγκο που αναγνωρίζουν αυτές τις «σημαίες», τότε θα πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και θα εισάγονται ξανά στον ασθενή, παράγοντας έτσι μια επίθεση ακριβείας κατά των καρκινικών κυττάρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ