Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Ανάλγητες (και πάλι) οι τράπεζες

Δεν θέλουν να χάσουν ούτε ευρώ. Καμία διευκόλυνση σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις. Ζητούν καταβολή τόκων από τους συνεπείςΤο ανάλγητo πρόσωπό τους έδειξαν ακόμα μία φορά οι ελληνικές τράπεζες. Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να λυγίζουν υπό το βάρος των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν να χάσουν ούτε ένα ευρώ! Δεν φτάνει που αποφάσισαν να στηρίξουν μόνο τις συνεπείς επιχειρήσεις, αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, θα εισπράττουν και όλους τους τόκους. Η αναστολή αφορά, δηλαδή, μόνο τις οφειλόμενες δόσεις κεφαλαίου και όχι στους τόκους, οι οποίοι θα καταβάλλονται κανονικά. 

Με την απόφασή τους οι τράπεζες ουσιαστικά έστειλαν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να προβούν σε γενική αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δείξουν ευελιξία για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» ή εξυπηρετούμενα δάνεια, νοικοκυριά τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής τους, με δεδομένο ότι έχουν παγώσει σχεδόν τα πάντα. Ούτε όμως για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση με την τράπεζα ή έχουν προβεί και δεν την τηρούν.

Χθες, λοιπόν, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές Αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες.

Τα μέτρα προβλέπουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι τουλάχιστον την 30/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31/12/2019.

Τομείς

Ειδικότερα, περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Εξαίρεση από τον κλάδο του λιανεμπορίου είναι ο τομέας των σούπερ μάρκετ, που το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης. Για το τμήμα του κεφαλαίου η αποπληρωμή του οποίου θα μετατεθεί θα υπάρξει παράταση της διάρκειας του δανείου.

Οι δανειολήπτες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα. «Οι Ελληνικές Τράπεζες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τις εποπτικές Αρχές, ώστε να συμβάλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής συγκυρίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Πειραιώς

Περισσότερο ευέλικτη εμφανίζεται η Intrum Hellas, που διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ανακοίνωσε ότι θα παρέχει διευκολύνσεις στους συνεπείς «κόκκινους» δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όσους επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του ιού Covid-19 για τους επόμενους μήνες. Ηδη η Intrum Hellas διενεργεί επικοινωνία με τους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος ή κύκλου εργασιών. Το σχέδιο αυτό έχει λάβει την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς και εξειδικεύει τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών αυτών κατηγοριών δανειοληπτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ