Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Αναψε… φωτιές το ψημένο κάστανο του Αγίου Παϊσίου

Ποικίλες αντιδράσεις για το προσκύνημα στο Αγρίνιο. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου

Θέμα μεγάλης συζήτησης στους εκκλησιαστικούς κύκλους έγινε η απόφαση ενός ιερέα στο Αγρίνιο να θέσει σε προσκύνημα ένα κάστανο που είχε βράσει πριν από 27 χρόνια ο Αγιος Παΐσιος και του το είχε δώσει όταν ο κληρικός τον είχε επισκεφθεί ως φοιτητής. Κάποιοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην εν λόγω ενέργεια, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους πιστούς της περιοχής, που είχαν κατακλύσει τον ναό κατά την αγρυπνία στις 11 Ιουλίου (παραμονή της επετείου κοιμήσεως του Αγίου).

Μπορεί ο εν λόγω ιερέας να προέβη στη συγκεκριμένη πράξη από αγάπη και πίστη προς τον Αγιο, επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, χρειάζεται εγκράτεια, καθώς ενδέχεται να δοθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη δεύτερη ανακοίνωση του ναού, οι πιστοί εξέφρασαν την επιθυμία να δουν το κάστανο. Πιο συγκεκριμένα, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου υπεραμύνθηκαν της απόφασή τους και εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις με εξηγήσεις επί του θέματος, έπειτα από την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν στη δεύτερη ανακοίνωση: «Στην πρόσκληση του Ναού για την Αγρυπνία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8/7/2017, δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι θα εξετίθετο κανένα κάστανο, και μάλιστα προς προσκύνηση. Συνεπώς, οι πιστοί δεν προσήλθαν για να προσκυνήσουν ένα κάστανο, αλλά για να συμμετάσχουν στην Αγρυπνία και να τιμήσουν τον Οσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Το κάστανο είχε δοθεί μαζί με άλλα ως ευλογία σε ομάδα φοιτητών από τον Οσιο Παΐσιο τον Οκτώβριο του 1990. Ουδέποτε είχε δημιουργηθεί έως σήμερα κανένα ζήτημα, παρότι πολλοί άνθρωποι το έχουν δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλωστε, το μνημονεύει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύριος Κοσμάς σε παλαιότερο πόνημά του για τον Οσιο Παΐσιο.

Η Αγρυπνία τελέσθηκε υπαιθρίως, δίπλα στον πλάτανο όπου ο Αγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης μαρτύρησε. Κάτω από αυτόν τον πλάτανο ο Οσιος Παΐσιος, ως στρατιώτης στο Αγρίνιο, καθόταν σχεδόν κάθε απόγευμα και προσευχόταν, όπως ο ίδιος πληροφορούσε προσκυνητές στο Αγιον Ορος που τον επισκέπτονταν, με καταγωγή από το Αγρίνιο».

ΠΙΕΣΑΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ

Στη συνέχεια τονίζεται ότι το κάστανο εκτέθηκε ύστερα από την πίεση των πιστών, που ήθελαν να το δουν: «Τα κύρια εκθέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας τα οποία εκτέθηκαν για προσκύνηση ήταν η εικόνα του Οσίου Παϊσίου και λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη, καθόσον εκεί ήταν ο τόπος μαρτυρίου του. Στη διάρκεια της Αγρυπνίας πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν την ύπαρξη του κάστανου αναζήτησαν να το δουν. Έτσι, αυτό εκτέθηκε στο τέλος του Εσπερινού, με σκοπό να δουν οι άνθρωποι ότι παρέμενε αναλλοίωτο, με τον καρπό του να ακούγεται. Ουδέποτε ειπώθηκε ή γράφτηκε σε ανακοίνωση ότι το κάστανο είναι ιερό ή θαυματουργό. Κανείς από τους χιλιάδες παρισταμένους στην Αγρυπνία δεν εξέφρασε καμία αντίδραση όταν εκτέθηκε το κάστανο, όπως βεβαίως και ποτέ δεν είχε συμβεί όλες τις άλλες φορές στο παρελθόν που αυτό είχε παρουσιασθεί σε κύκλους, κατηχητικά, χριστιανικά μαθήματα ή ομιλίες στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου ουδέποτε παρουσίασε το κάστανο προς “άγρα πιστών” ή προς λατρεία του, αλλά το παρουσίασε απλώς για να φανεί ότι δεν έχει αλλοιωθεί μετά από τόσα χρόνια. Συνεπώς, το κάστανο σε καμία περίπτωση δεν ήταν η αιτία του δημιουργηθέντος ζητήματος, αλλά χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους ώστε να εγερθεί ζήτημα και να χλευαστεί η μνήμη του Αγίου Παϊσίου, με αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί, δυστυχώς, να πέσουν εν αγνοία τους θύματα παραπλάνησης, με απόπειρα διαπόμπευσης τόσο του Αγίου Παϊσίου όσο και του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ