Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Ανάσα επιβίωσης! «Ανέβασε» το πακέτο στα 10 δισ. ευρώ

Γενναίο πακέτο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης. Απλώνεται το δίχτυ προστασίας σε όλους
800 ευρώ στους εργαζoμένους επιχειρήσεων που λειτουργούν αλλά πλήττονται και σε όσους απολύθηκαν έως χθες
Θα καλυφθεί και το σύνολο των εισφορών

Η Θέση μας: Η… μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων

Mε ένα νέο, γενναίο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το τρίτο -μέσα σε λίγες μέρες- διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό επιχείρησε χθες να δώσει ακόμη μία βαθιά ανάσα στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι η συνολική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορoνοϊού θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, καθώς πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη 3 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, άνοιξε την κάνουλα της χρηματοδότησης και για επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο, τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του τρέχοντος μήνα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. «Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και γι’ αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Οκτακόσια ευρώ, όμως, θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1ης Μαρτίου έως και προχθές» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Παράλληλα, έκτακτο δώρο Πάσχα, όπως είπε, θα πάρουν φέτος «οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι σε δραματικούς τόνους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός στους πολίτες. «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες, αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μην γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» σημείωσε και συνέχισε: «Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Επανέλαβε δε ότι «κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια. Και η προσωπική μου δέσμευση είναι να μην πάψω να αγωνίζομαι για έναν διπλό στόχο. Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη μου φροντίδα. Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα».

Ποιος θα καταβάλει τα 800 ευρώ σε αυτούς που συνεχίζουν να δουλεύουν;

Με το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ, αντί ενάμιση μισθού, για το χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου 2020 θα ενισχυθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας, αλλά και οι μισθωτοί όσων συνεχίζουν να ασκούν δραστηριότητα παρουσιάζοντας, όμως, σημαντικά μειωμένο ημερήσιο τζίρο, λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάλυση των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της στόχευσης που, όπως προκύπτει, έχει θέσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διατήρηση του αριθμού των απασχολουμένων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους».

«Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Οκτακόσια ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1ης Μαρτίου έως και χθες».

Από την πρώτη ανάλυση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού προκύπτει ότι, αντί μισθού (ενάμιση μηνιάτικο για το χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, αν και οι λεπτομέρειες της περιόδου αναφοράς θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, με τις απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις), έως και 2.600.000 μισθωτοί (συνολικά έως 3.500.000 μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες) των οποίων οι επιχειρήσεις είτε έχουν αναστείλει λειτουργία είτε παρουσιάζουν μειωμένο τζίρο θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Μένει να διευκρινιστεί εάν όλοι οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του μέτρου θα απαλλαγούν για την επίμαχη περίοδο εντελώς από την καταβολή ολόκληρου ή ενός μέρους του μηνιαίου μισθού. Η μέγιστη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή του εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ