Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ανάσα για δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο

Θετική ήταν για τους δανειολήπτες η «πρεμιέρα» του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%.

Η κίνηση-ματ του κεντρικού τραπεζίτη, που πήρε τη σκυτάλη από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, δίνει ανάσα στους οφειλέτες που έχουν στην πλάτη τους δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του ευρωεπιτοκίου, καθώς επίσης και στα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, που θα μπορούν να δανείζονται πλέον με ευνοϊκότερους όρους.

Οσον αφορά τους δανειολήπτες, η αποκλιμάκωση των μηνιαίων δόσεων αφορά κατά κύριο λόγο στους παλαιούς, που έλαβαν στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με αυτό της ΕΚΤ. Για παράδειγμα, για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με επιτόκιο κυμαινόμενο, ο δανειολήπτης με τελικό επιτόκιο 3% πλήρωνε μέχρι σήμερα μηνιαία δόση 1.110 ευρώ. Με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% η δόση του θα πέσει στα 1.085 ευρώ. Συνεπώς, ο δανειολήπτης κερδίζει 25 ευρώ τον μήνα και σε ετήσια βάση 300 ευρώ.

Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με δόση που μέχρι σήμερα είναι 555 ευρώ, η πτώση του επιτοκίου κατά 0,25% θα οδηγήσει σε μείωση τη μηνιαία επιβάρυνση, η οποία θα φτάσει τα 542 ευρώ. Ετσι, η δόση μειώνεται κατά 13 ευρώ τον μήνα ή 156 ευρώ τον χρόνο.

Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών, με δόση που μέχρι σήμερα είναι 475 ευρώ, η πτώση του επιτοκίου κατά 0,25% θα μειώσει τη μηνιαία επιβάρυνση στα 461,31 ευρώ. Ετσι, η δόση μειώνεται κατά 14 ευρώ τον μήνα ή 168 ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι πολύ περιορισμένο -αν όχι μηδενικό- θα είναι το όφελος για όσους έχουν δανειστεί μέσω πιστωτικών καρτών ή καταναλωτικών δανείων. Και αυτό διότι οι πολύ υψηλές επισφάλειες των τραπεζών από αυτής της κατηγορίας τα δάνεια κρατούν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσουν σε μείωσή τους λόγω της μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Ολα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πατήσει φρένο για τα καλά στη νομισματική της πολιτική και το κόστος δανεισμού θα απουσιάζει -όπως όλα δείχνουν- από το πλάνο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα είναι οι δανειολήπτες που πόνταραν στο κυμαινόμενο επιτόκιο να βγαίνουν προς το παρόν δικαιωμένοι, καθώς ο κύκλος του ακριβού χρήματος θα αργήσει ακόμη να ανοίξει.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ