Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ανάσα για τους επιχειρηματίες!

Ρύθμιση «ανάσα» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προκείμενου να μπορούν να εξοφλήσουν με 72 δόσεις οφειλές έως και 300.000 ευρώ. Η τελευταία ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ προέβλεπε αυστηρό πλαφόν 75.000 ευρώ στα χρέη των επιχειρήσεων που μπορούσαν να ρυθμιστούν με μόνο 48 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση για χρέη των επιχειρήσεων θα προβλέπει τα εξής:

-Ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα φτάνει τις 72 δόσεις, ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης θα μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

-Θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές έως 300.000 ευρώ (ίσως και υψηλότερες).

-Ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται από τον έφορο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του χρέους (όσο μεγαλύτερο τόσο μεγαλύτερος και ο αριθμός των δόσεων), το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, το αν είναι τυπική στην εκπλήρωση των φορολογικών της υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων κ.λπ.). Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης βάσει στοιχείων που θα προσκομίζει ο επιχειρηματίας.

-Θα προβλέπεται και η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων.

-Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλεται η ποινική δίωξη (εφόσον αυτή έχει ασκηθεί) κατά των υπευθύνων της επιχείρησης, ενώ θα αναστέλλονται και τα όποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ληφθεί από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.).

-Θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

-Εφόσον η επιχείρηση δεν πληρώσει τρεις δόσεις, θα χάνει τα ευεργετήματά της.

Για τα φυσικά πρόσωπα η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει διακανονισμό της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους, αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ