Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Ανάσα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε τρεις εβδομάδες το πολύ θα έχει τελειώσει η αγωνία χιλιάδων υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αυτό προέκυψε από τη συνάντησης που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Το σενάριο που προκρίνεται αφορά ορισμό μηνιαίας δόσης που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και χρονική επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων πέρα από τα 40 χρόνια, χωρίς όμως αύξηση του επιτοκίου. Επίσης δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η νομική διευθέτηση της πρόθεσης των τραπεζών να ενοικιάζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τρία χρόνια την κατοικία και στη συνέχεια ο δανειολήπτης να παίρνει νέο δάνειο για την επαναγορά της. Η επιμήκυνση όμως σημαίνει πληρωμή υπέρογκων ποσών σε τόκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ακόμη και νομοθετική παρέμβαση μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη (π.χ. ενίσχυση του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού του οφειλέτη με τις τράπεζες), η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών.

Παράδειγμα

Ας πάρουμε ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ αρχικής διάρκειας 20 ετών, με επιτόκιο που είχε οριστεί στο 2,5%. Εάν ο δανειολήπτης δεν προχωρούσε σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα πλήρωνε συνολικά στην τράπεζα 128.540 ευρώ (100.000 ευρώ το κεφάλαιο και 28.540 ευρώ οι τόκοι). Εάν διπλασιαστεί η διάρκεια στα 40 έτη θα πληρώσει 204.000 ευρώ (100.000 ευρώ το κεφάλαιο και 104.000 ευρώ οι τόκοι).

Στην περίπτωση που η διάρκεια αποπληρωμής επεκταθεί στα 60 έτη, το συνολικό ποσό που θα δαπανήσει ο οφειλέτης φθάνει τα 220.000 ευρώ (100.000 ευρώ το κεφάλαιο και 120.000 ευρώ οι τόκοι). Στην περίπτωση δε των 100 ετών, οι τόκοι φθάνουν τα 200.000 ευρώ και μαζί με το κεφάλαιο φτάνουμε στα 300.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ