Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ανάσα με «πνευμονικό bypass»

Μια εκπληκτική ανακάλυψη που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές που χάνονται κατά τη διάρκεια δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων έκαναν επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων Βοστόνης. Ο Τζον Κερ και η ομάδα του ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο παροχής οξυγόνου στο αίμα, που μπορεί να κρατήσει τους ασθενείς στη ζωή ακόμη και όταν δεν αναπνέουν!

Οπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, κάτι τέτοιο είναι εφικτό με την έγχυση μορίων οξυγόνου που βρίσκονται στο εσωτερικό μορίων λίπους κατευθείαν στο αίμα, μέθοδος που μπορεί να χαρίσει τριάντα λεπτά ζωής σε ασθενείς που δεν μπορούν να αναπνεύσουν!

Ο Τζον Κερ άρχισε να αναπτύσσει τη συγκεκριμένη μέθοδο έπειτα από μια τραγική απώλεια κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Οπως είπε στην επιστημονική ιστοσελίδα Science Daily, χειρουργούσε ένα κοριτσάκι που είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω πνευμονίας, το οποίο όμως έχασε τη ζωή του επειδή οι γιατροί δεν πρόλαβαν να το βάλουν εγκαίρως στο μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης. Ετσι, ο δρ Κερ άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία ενός «πνευμονικού μπαϊπάς», χορηγώντας οξυγόνο απευθείας στο αίμα.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αν το οξυγόνο δεν χορηγείται με τη μορφή αερίου, όπως είχαν επιχειρήσει να κάνουν επιστήμονες πριν από εκατό χρόνια, επειδή σχηματίζει επικίνδυνες φυσαλίδες στις φλέβες. «Αφαιρούσαμε αίμα ο ένας από τον άλλον, το αναμειγνύαμε με μικροσωματίδια στους δοκιμαστικούς σωλήνες και το βλέπαμε να γίνεται αμέσως κόκκινο με τα ίδια μας τα μάτια» είπε ο δρ Κερ.

Ενα μεγάλο τμήμα της έρευνας αφιερώθηκε στην εύρεση της ουσίας που θα μπορούσε να μεταφέρει στο εσωτερικό της το οξυγόνο, ώστε να φτάσει με ασφάλεια σε ολόκληρο το σώμα. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι το καλύτερο μέσο για να διατηρηθεί το οξυγόνο και να μεταφερθεί σωστά είναι λιπίδια, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε υγρό έντονα οξυγονωμένο, μεταφέροντας τρεις ή και τέσσερις φορές περισσότερο οξυγόνο από αυτό που περιέχουν τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ