Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

«Ανασχηματισμός» στη λειτουργία του Κοινοβουλίου

Αλλαγές Βούτση με πρέσινγκ στους υπουργούς και στοπ στις άσχετες τροπολογίες

Τάξη στο… ξεχείλωμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών θα επιχειρήσει να βάλει ο Νίκος Βούτσης (φωτό), φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα πλήρες σχέδιο αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής.

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει τις βασικές πτυχές των αλλαγών στον κανονισμό, μεταξύ των οποίων ότι θα υποχρεώνονται οι υπουργοί να έρχονται στη Βουλή και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών, ότι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών που έρχονται με το τσουβάλι την τελευταία στιγμή και προσαρτώνται σε άσχετα νομοσχέδια αλλά και για τον χρόνο που θα μιλούν από το βήμα ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί και οι βουλευτές, ο οποίος ποτέ δεν τηρείται!

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο των «εξαφανισμένων» υπουργών, θα οριστεί μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας για κάθε υπουργείο και ο υπουργός θα γνωρίζει ότι πρέπει να προσέλθει στη Βουλή, για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, με τον νέο κανονισμό το υπουργείο Υγείας, το Παιδείας και το Αμυνας θα απαντούν σε ερωτήσεις π.χ. τη Δευτέρα, το Οικονομικών, το Εσωτερικών και κάποιο άλλο την Τρίτη και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, στον νέο κανονισμό θα ορίζεται «τι αποτελεί κώλυμα» και συνεπώς δικαιολογεί την απουσία του υπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο: Απουσία του υπουργού στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, συμμετοχή σε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, συνάντηση με διεθνή οργανισμό και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο νέος κανονισμός θα ορίζει αυστηρά ότι αυτές θα πρέπει να κατατίθενται όταν τα νομοσχέδια είναι στη φάση της επεξεργασίας και όχι αργότερα (όταν πάνε στην Ολομέλεια), ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να τις εξετάζουν.

Αλλαγές θα γίνουν και στον χρόνο που θα μιλούν ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί και οι βουλευτές στην Ολομέλεια. Για παράδειγμα, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός τοποθετείται επί 10 λεπτά αλλά με τον νέο κανονισμό ο χρόνος που θα δικαιούται διπλασιάζεται στα 20. Οι βουλευτές που απευθύνουν ερώτηση είχαν στη διάθεσή τους δύο λεπτά και τώρα ο χρόνος διπλασιάζεται στα τέσσερα.

Δ. Αλειφερόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ