Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Αναστασιάδης: Η μη λύση δεν είναι λύση, συνεχίζουμε τον αγώνα

Με διακαναλική συνέντευξη-διάγγελμα για τα όσα έγιναν στο Μοντ Πελεράν ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τον κυπριακό λαό.

Η Λευκωσία αξιολογεί τα αποτελέσματα των δυο φάσεων του Μοντ Πελεράν και δρομολογεί διάφορες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με στόχο να διατηρηθεί ανοικτό παράθυρο επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτή είναι η βασική παράμετρος που χαρακτηρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο της Ελβετίας.

Οι θέσεις του ΠτΔ

Θα ευχόμουν η συνάντηση θα ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμους ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας.

Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τ/κ ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την Τ/κ πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξεφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τ/κ που θα έμεναν υπό ε/κ διοίκηση και τους ε/κ που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.

Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.

Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τ/κ μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν.

Η Τ/κ πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ε/κ που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση.

Κατέβαλλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη. Η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.

Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρήσχε.

πηγή: philenews.com

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ