Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Αναταραχή χθες στην αγορά ομολόγων από τη γκάφα Θεοχάρη

Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε χθες στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με την απόδοση να εκτοξεύεται στο 6,8% για τους τίτλους με διάρκεια 10 ετών, λόγω δημοσιευμάτων για φορολόγηση των κερδών. Το υπουργείο Οικονομικών, πανικόβλητο, εξέδωσε ανακοίνωση επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας όμως τα δημοσιεύματα. Η άνοδος των spreads αποδόθηκε στο ότι κυκλοφόρησε χθες στη Φρανκφούρτη η προ ημερών εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης (φωτό), σύμφωνα με την οποία οι ξένοι επενδυτές που έκαναν συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2012 και 2013 πρέπει να το γνωστοποιήσουν στην ελληνική Εφορία έως τις 25 Ιουνίου 2014 για να φορολογηθούν ή να απαλλαχθούν της φορολογίας (εάν υπάρχουν συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας).

Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακές υπεραξίες που αποκτώνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 απαλλάσσονται από τη φορολογία. Ομως επιβεβαίωσε ότι οι υπεραξίες που προέκυψαν «από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013 φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας».

Η ουσία είναι ότι η εγκύκλιος αυτή ισοδυναμεί με μεγάλη γκάφα, διότι, όπως είχε γράψει η «δημοκρατία», πρώτον, οι περισσότεροι από τους επενδυτές αυτούς απαλλάσσονται λόγω συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας και, δεύτερον, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι συναλλαγές. Οι ανά τον κόσμο επενδυτές είναι αδύνατο να ενημερωθούν για την εγκύκλιο του Χάρη Θεοχάρη και να τρέξουν στην ελληνική Εφορία για να γνωστοποιήσουν τις συναλλαγές τους και να πληρώσουν -αν τους αναλογεί- κάποιος φόρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ