Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Ανατίναξε» τη ΔΕΗ το χαράτσι στα ακίνητα

Το έκτακτο τέλος ακινήτων και η ανελέητη φορολογία κατέστρεψαν τη ΔΕΗ και δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις υποστήριξε προχθές ο Ευάγγ. Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Οπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, το έκτακτο τέλος συνέβαλε στην έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ, αφού διογκώθηκαν οι καθυστερούμενοι λογαριασμοί και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ντόμινο προβλημάτων σε ολόκληρο τον χώρο της ενέργειας. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου έχουν απαιτήσεις περί τα 100.000.000 ευρώ από πωλήσεις ενέργειας, κοντά στα 130.000.000 κινούνται οι αντίστοιχες απαιτήσεις του ομίλου Elpedison, ενώ δεκάδες επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κινδυνεύουν εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον διαχειριστή του συστήματος. «Ολοι οι παράγοντες της αγοράς έβλεπαν ότι έρχεται η κατάρρευση, η τρόικα δεν το έβλεπε;» αναρωτήθηκε ο Ευάγγ. Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι αρκετές από τις πρωτοβουλίες της τρόικας είναι αντιφατικές, καθώς οδήγησαν σε σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων, χωρίς να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οπως είπε, την ίδια στιγμή που μας είπαν να προχωρήσουμε σε εσωτερική υποτίμηση, ώστε να μειωθούν οι μισθοί και να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές στα προϊόντα μας, δέχτηκαν να αυξηθούν οι φόροι στη διαδικασία παραγωγής (η Ελλάδα πληρώνει δεκαπλάσιο φόρο στο φυσικό αέριο έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης). Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έγιναν φτωχότεροι, η ανεργία μεγάλωσε, αλλά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων ξεπερνά -λόγω της φορολόγησης- τα οφέλη από τις μειώσεις μισθών «και συνεπώς τα προϊόντα μας παραμένουν ακριβά».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι παρατηρήσεις του επιχειρηματία για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως είπε, η τρόικα πιέζει για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, αλλά την ίδια στιγμή η Κομισιόν παραπέμπει την εταιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί θεωρεί ότι μια πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ήταν παράνομη κρατική ενίσχυση. Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «με τέτοια ανοιχτά θέματα είναι δύσκολο να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι στον επικείμενο διαγωνισμό», καθώς τέτοιου τύπου διενέξεις επιλύονται έπειτα από χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι ο όμιλος από το 1998 προσπάθησε τέσσερις φορές να εξαγοράσει τη ΛΑΡΚΟ.

Ο Ευάγγ. Μυτιληναίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι υφίσταται πιέσεις από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και στελέχη του ομίλου, να αλλάξει έδρα. Οι εταιρίες του ομίλου θα παραμείνουν στην Ελλάδα, είπε ο επιχειρηματίας, αλλά συνέδεσε την παραμονή τους με την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ