Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Αναβολή μέχρι και την πρωτοχρονιά (!) με αφορμή τον φόρτο του TAXISnet και πραγματική αιτία το (δήθεν) πλεόνασμα

Υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και την Πρωτοχρονιά, θα χρειαστεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι πολίτες περιμένουν επιστροφή φόρου εισοδήματος! Με πρόσχημα την υπερφόρτωση του TAXISnet για τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα καθυστερήσουν οι έλεγχοι που είναι απαραίτητοι πριν από την εκταμίευση των επιστροφών φόρου (έλεγχοι για τυχόν χρέη προς το Δημόσιο, που μπορούν να συμψηφιστούν με τις επιστροφές φόρου).

Αυτό που κρύβει στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομικών είναι το ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τις πληρωμές, ώστε να περιορίσει όσο μπορεί τις δημόσιες δαπάνες και να διατηρήσει με αυτό το κόλπο το τεχνητό πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού.

Μετά τα νέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν επιστροφές φόρων πριν από το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 (τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) ενεργοποιείται και πάλι η παλαιότερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με τον προς επιστροφή φόρο.

Πληροφορίες αναφέρουν οι διασταυρώσεις με τα Ταμεία θα είναι εφικτές μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρέπει να αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Το ΚΕΑΟ, σε συνεργασία με τα Ταμεία, θα πραγματοποιούν διασταυρώσεις και θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου, ανά Ταμείο. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται χρεωστικό υπόλοιπο, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ενημερώνει τις εφορίες, μέσω του TAXIS, εντός πέντε ημερών, και αυτές θα προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση του ποσού προς συμψηφισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ανάψει το πράσινο φως από την Εφορία, η διαδικασία μέχρι να μπουν τα χρήματα στον λογαριασμό είναι χρονοβόρα: η εντολή διαβιβάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετά ακολουθεί η ενημέρωση των εμπορικών τραπεζών γα την πίστωση του λογαριασμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ