Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Αναζητούν τα «μαύρα» εμβάσματα

Πρόσθετο φόρο έως και 45% θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 24.700 Ελληνες εάν δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν, με τα εισοδήματά τους, κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 και θεωρούνται «μαύρο χρήμα» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έως το τέλος του μήνα στο υπουργείο Οικονομικών ένα βουνό από δικαιολογητικά προκειμένου να αιτιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων που μετέφεραν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

– Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

– Ολα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά.

Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία και προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λπ.), όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλουν στη ΔΟΥ θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικονομικό έτος 2000.

Προσαύξηση περιουσίας

Σε κάθε περίπτωση που δεν καλύπτεται πλήρως η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων, το εναπομείναν «ακάλυπτο» ποσό αυτής θα θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ως «προσαύξηση περιουσίας» και θα φορολογείται, βάσει των αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, ως εισόδημα προερχόμενο από ελευθέρια επαγγέλματα, στα έτη στα οποία μεταφέρθηκαν τα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, δηλαδή στις χρήσεις 2009, 2010 και 2011.

Αυτό σημαίνει ότι τυχόν «ακάλυπτο» ποσό διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων για τα έτη 2009-2011 και εμβασμάτων που εστάλησαν την ίδια περίοδο στο εξωτερικό θα φορολογείται με βάση τις φορολογικές κλίμακες που ίσχυσαν για τα εισοδήματα των ετών 2009-2011, δηλαδή με συντελεστές φόρου που θα κυμαίνονται:

– Από 15% έως 40% εάν αφορά το έτος 2009.

– Από 18% έως 45% εάν αφορά το έτος 2010.

– Από 10% έως 45% εάν αφορά το έτος 2011.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ