Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΑΝΕΛέλητος πόλεμος και οσμή διάσπασης στο κόμμα Καμμένου

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς μπορεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα να έριξε τους τόνους ύστερα από ένα θυελλώδες Σαββατοκύριακο -έστω συνοδευόμενη από τη διαγραφή του Γιώργου Νταβρή-, ωστόσο κοινό μυστικό είναι ότι αρκεί μια σπίθα για να προκαλέσει νέο εμφύλιο.

Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν πιο σοβαρή παρά ποτέ, με το κόμμα να κινδυνεύει με διάσπαση, ύστερα και από το «αντάρτικο» επτά βουλευτών και την απουσία έξι εξ αυτών από το Εθνικό Συμβούλιο.

«Θα γίνει μεγάλη μάχη. Πάμε μέσα για να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα και ό,τι ήθελε προκύψει» έλεγε πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. μέλος αυτής. Στη συνεδρίαση τον λόγο πήραν όλοι οι βουλευτές, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι διαφορές τους δεν έχουν να κάνουν με την ιδεολογία και την πολιτική στάση του κόμματος, αλλά είναι καθαρά σε προσωπικό επίπεδο. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι στιγμές έντασης και οι υψηλοί τόνοι. Εντονη κριτική δέχτηκε η Ραχήλ Μακρή για συγκεκριμένες συμπεριφορές της εντός και εκτός Κοινοβουλίου, με τη Σταυρούλα Ξουλίδου να της ζητά να ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει ή όχι στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Η βουλευτής Κοζάνης -η οποία μόνη της είχε ανοίξει το ζήτημα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα- απάντησε ότι δεν φεύγει από το κόμμα, αναγνώρισε ότι μπορεί να έκανε και λάθη, διατυπώνοντας παράλληλα το παράπονό της ότι δεν ένιωσε ποτέ τη σύμπνοια και την ομόνοια ανάμεσα στους βουλευτές. Κατηγορίες για διακρίσεις μεταξύ των βουλευτών δέχτηκαν και ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Γιοβανόπουλος και η αναπληρώτριά του Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι οποίοι έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου (το είχε ζητήσει την προηγούμενη μέρα ο κ. Κουίκ), οι οποίες τελικά, ύστερα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις, δεν έγιναν αποδεκτές. Η κυρία Χρυσοβελώνη είπε ότι οι βουλευτές οφείλουν στον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε να προχωρήσουν ενωμένοι και να μην τον απογοητεύσουν. Ενωτικός εμφανίστηκε και ο Βασίλης Καπερνάρος, που ανέφερε ότι «την ώρα που τα άλλα κόμματα αποσυντίθενται, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ομοψυχία, συνοχή και ομογνωμοσύνη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπόδειγμα και για τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος».

Η εσωκομματική κρίση έδειχνε ότι εκτονωνόταν – τουλάχιστον προς το παρόν, τέσσερις μέρες μετά το ξέσπασμά της. Οταν την ώρα που ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Λονδίνο επτά βουλευτές (Γιοβανόπουλος, Χρυσοβελώνη, Ξουλίδου, Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Χαϊκάλης και Νταβρής) σε συνάντησή τους αποφάσιζαν να του ζητήσουν μέσω επιστολής, πριν από το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου, να συγκληθεί η Κ.Ο., έπρεπε, όπως υποστήριζαν, να τεθούν προς συζήτηση συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα (ημερήσια ατζέντα, σχεδιασμός εν όψει ευρωεκλογών, οικονομικά προβλήματα συντονιστικών επιτροπών) και να ανταλλαχθούν απόψεις ώστε να έχουν νόημα στη συνέχεια οι εργασίες του συμβουλίου. «Η συμμετοχή των βουλευτών στο Εθνικό Συμβούλιο είναι υποχρεωτική» ήταν η απάντηση-τελεσίγραφο του Πάνου Καμμένου. Τελικά στο συμβούλιο παρέστη μόνο ο Παύλος Χαϊκάλης, όχι όμως οι υπόλοιποι έξι.

Ποιοι είναι οι «έξι» που δεν πειθάρχησαν

«Δεν ανήκουμε σε καμία ομάδα, δεν αμφισβητούμε τον πρόεδρο, αλλά ανησυχούμε για ορισμένα πράγματα και θέλουμε να συναντηθούμε ως Κ.Ο. πριν από το Εθνικό Συμβούλιο». Αυτό ξεκαθάριζαν οι επτά βουλευτές που αποτέλεσαν τον νέο «πονοκέφαλο» του Πάνου Καμμένου.

Ποιοι είναι όμως οι συγκεκριμένοι βουλευτές; Εκτός του Γ. Νταβρή είναι οι:

-Κώστας Γιοβανόπουλος. Γραμματέας της Κ.Ο. Ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση στο τέλος Νοεμβρίου (αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Μελά) και προκάλεσε συζητήσεις με την απόφασή του να αλλάξει όλους τους υπαλλήλους των γραφείων του κόμματος στη Βουλή. Μέχρι πρότινος είχε στενές σχέσεις με τον κ. Νταβρή, οι οποίες όμως τις τελευταίες μέρες ψυχράνθηκαν.

-Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αναπληρώτρια γραμματέας της Κ.Ο., πρώην αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας, στέλεχος της Ν.Δ. και κουμπάρα του αείμνηστου Θανάση Νάκου. Είχε επίσης πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Νταβρή.

-Παύλος Χαϊκάλης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν στην Πολιτική Ανοιξη. Παραμένει φίλος του πρωθυπουργού, κάτι που δίνει τροφή για σενάρια μεταγραφής του στη Ν.Δ., με τον ίδιο πάντως να τα διαψεύδει.

-Σταυρούλα Ξουλίδου. Θεολόγος από την Κοζάνη. Εκλέγεται στη Β’ Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη συνήθειά της είναι να υψώνει την ελληνική σημαία στη Βουλή ή εκτός αυτής.

-Χρυσούλα Γιαταγάνα: Πρώην εισαγγελέας, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε.

-Βασίλης Καπερνάρος. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο γνωστός δικηγόρος δεν έχει προηγούμενη συμμετοχή σε άλλο πολιτικό σχηματισμό.

«Δεν φοβήθηκα τον Τούρκο, θα φοβηθώ (τώρα) τον Πάνο;»

«Δεν φοβήθηκα τον Τούρκο, θα φοβηθώ τον Καμμένο;» Με αυτή τη δήλωση ο βουλευτής και αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Νταβρής σχολιάζει, μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας», την απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων να τον διαγράψει από το κόμμα. «Για κανένα ουζάκι, για παρέα, είναι καλός, αλλά για αρχηγός δεν κάνει» υποστηρίζει. Στην ερώτηση γιατί τα λέει τώρα και όχι ενώ ήταν βουλευτής, ο κ. Νταβρής απαντά ότι «και το προηγούμενο διάστημα έκανα παρεμβάσεις προς τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος είτε διά ζώσης είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή sms, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα». Μιλά για «αναπάντητα ερωτηματικά» σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του κ. Καμμένου στο εξωτερικό και ενώ στη Βουλή υπήρχαν κρίσιμες ψηφοφορίες. «Ποιος άραγε ο ρόλος του προέδρου της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη;» διερωτάται και τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα παραστατικά του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Αφορμή για να μην παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν, όπως λέει, η ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός προσβλητικού γι’ αυτόν κειμένου, γραμμένο από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, στενό πολιτικό φίλο -σύμφωνα με τον ίδιο- του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, με τον οποίο ο κ. Νταβρής βρίσκεται στα μαχαίρια. Και παρά το γεγονός, όπως εξηγεί, ότι ζήτησε επισήμως από το κόμμα να τον προστατέψει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα την οριστική ρήξη.

Οσο για το πολιτικό του μέλλον, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, παρόλο που σενάρια τον φέρουν κοντά στη Ν.Δ. «Λένε διάφορα, αλλά εγώ παραμένω ανεξάρτητος. Δεν θα μπω μάλλον ούτε στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή. Μπορεί να μην πω “όχι” και σε συζητήσεις για ένα νέο σχήμα που θα θέλει να πετάξει την τρόικα έξω από τη χώρα» αναφέρει. Σε ερώτηση για τον Βύρωνα Πολύδωρα απαντά μόνο ότι «τον εκτιμά και τον σέβεται».

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ