Στο 23,6% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις για ανεξέλεγκτη πορεία. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 1.168.761 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 44,2% μέσα σε έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό της αλματώδους ανόδου είναι ότι μόλις το προηγούμενο τρίμηνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή την είχε υπολογίσει στο 22,6%, ενώ το αντίστοιχο β΄ τρίμηνο του 2011 ήταν στο 16,3%. Το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς έξι στους 10 που χάνουν τη δουλειά τους θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι (59%), δηλαδή μένουν χωρίς εργασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Από το σύνολο των ανέργων, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,3%) θεωρούνται «νέοι», δηλαδή έχουν χάσει τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην επαγγελματική τους καριέρα. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η απασχόληση παρουσιάζει μείωση 8,7%, ενώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 η κάμψη είναι της τάξης του 1,2%.
Σε επίπεδο φύλου, οι γυναίκες που είναι εκτός αγοράς εργασίας φτάνουν το 27,3%, έναντι 20,8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για τους ανέργους ηλικίας 15 έως 24 ετών, που βρίσκονται χωρίς δουλειά σε ποσοστό 53,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις νεαρές κοπέλες που βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή κατηγορία είναι 62,1%.
Σε επίπεδο εύρεσης εργασίας προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο ανέργους (47,6%) αναζητάει δουλειά όχι μόνο πλήρους αλλά και μερικής απασχόλησης. Συνολικά, το ποσοστό μερικής απασχόλησης βρίσκεται στο 7,3% του συνόλου των εργαζομένων. Εντύπωση όμως προκαλεί το στοιχείο ότι από αυτούς το 60,3% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή για λόγους ανάγκης και επειδή ήταν αδύνατο να έχει μόνιμη απασχόληση. Το ποσοστό των μισθωτών στη χώρα βρίσκεται στο 63,2%, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται στο 80%.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι το «τέρας» της ανεργίας έχει πλήξει ανθρώπους με σπουδές είναι ότι το ποσοστό εκείνων που αναζητούν δουλειά και έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης φτάνει το 26%, ενώ οι άνεργοι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνουν το 16,2%.
Σε επίπεδο περιφερειών τη θλιβερή πρωτιά έχει η Δυτική Μακεδονία με ανεργία στο 30%, ενώ στην Αττική φτάνει το 23,8%.
Βασίλης Αγγελόπουλος