Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ανεργία με τα φρένα σπασμένα!

Στο 23,6% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις για ανεξέλεγκτη πορεία. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 1.168.761 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 44,2% μέσα σε έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό της αλματώδους ανόδου είναι ότι μόλις το προηγούμενο τρίμηνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή την είχε υπολογίσει στο 22,6%, ενώ το αντίστοιχο β΄ τρίμηνο του 2011 ήταν στο 16,3%. Το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς έξι στους 10 που χάνουν τη δουλειά τους θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι (59%), δηλαδή μένουν χωρίς εργασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Από το σύνολο των ανέργων, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,3%) θεωρούνται «νέοι», δηλαδή έχουν χάσει τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην επαγγελματική τους καριέρα. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η απασχόληση παρουσιάζει μείωση 8,7%, ενώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 η κάμψη είναι της τάξης του 1,2%.

Σε επίπεδο φύλου, οι γυναίκες που είναι εκτός αγοράς εργασίας φτάνουν το 27,3%, έναντι 20,8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για τους ανέργους ηλικίας 15 έως 24 ετών, που βρίσκονται χωρίς δουλειά σε ποσοστό 53,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις νεαρές κοπέλες που βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή κατηγορία είναι 62,1%.

Σε επίπεδο εύρεσης εργασίας προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο ανέργους (47,6%) αναζητάει δουλειά όχι μόνο πλήρους αλλά και μερικής απασχόλησης. Συνολικά, το ποσοστό μερικής απασχόλησης βρίσκεται στο 7,3% του συνόλου των εργαζομένων. Εντύπωση όμως προκαλεί το στοιχείο ότι από αυτούς το 60,3% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή για λόγους ανάγκης και επειδή ήταν αδύνατο να έχει μόνιμη απασχόληση. Το ποσοστό των μισθωτών στη χώρα βρίσκεται στο 63,2%, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται στο 80%.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι το «τέρας» της ανεργίας έχει πλήξει ανθρώπους με σπουδές είναι ότι το ποσοστό εκείνων που αναζητούν δουλειά και έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης φτάνει το 26%, ενώ οι άνεργοι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνουν το 16,2%.

Σε επίπεδο περιφερειών τη θλιβερή πρωτιά έχει η Δυτική Μακεδονία με ανεργία στο 30%, ενώ στην Αττική φτάνει το 23,8%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ