Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ανεργία: Οριακή μείωση με «ελαστικές» θέσεις των 300 €

Εκρηξη της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας τον Ιούνιο. Αυξήθηκαν κατά 385.495 οι φτωχοί εργαζόμενοι μέσα σε πέντε χρόνιαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασε η ανεργία τον Απρίλιο. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της δηλητηριώδους -για την κοινωνία και την οικονομία- «συνταγής» των μνημονιακών νόμων που βρίσκονται σε ισχύ και οι οποίοι προκάλεσαν την εκρηκτική αύξηση των «φτωχών εργαζομένων» τα τελευταία χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του ’19, με τις περισσότερες από τις μισές από το σύνολο του 1.419.602 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν να αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, με αμοιβές από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα.

Οπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), φέτος τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 17,6% από 19,8% τον αντίστοιχο μήνα του ’18. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 833.858 άτομα και των απασχολουμένων σε 3.891.618 άτομα.

Ομως, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της ανεργίας δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα που θα αναμένονταν σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής των ροών μισθωτής απασχόλησης Εργάνη (το εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2013 ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εδώ και τέσσερις ημέρες ανέλαβε ξανά καθήκοντα υπουργού Εργασίας), οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μηνιάτικα πιο χαμηλά και από το όριο της φτώχειας.

Στοιχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των νέων θέσεων οι οποίες δημιουργήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2019, το 51,7% είναι «ελαστικής» και υποαμειβόμενης απασχόλησης. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 686.303 θέσεις πλήρους απασχόλησης, 567.931 μερικής και 165.368 εκ περιτροπής εργασίας.

Μάλιστα, τον πρώτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένης και της αύξησης των αναγκών στον τουριστικό τομέα, καταγράφηκε «έκρηξη» των νέων «ελαστικών» θέσεων εργασίας. Από το σύνολο των 289.489 προσλήψεων του Ιουνίου, το 56,4% ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Το φαινόμενο της δημιουργίας περισσότερων «ελαστικών» και υποαμειβόμενων θέσεων έναντι των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αποκλειστικά η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 24 Φεβρουαρίου 2019, καταγράφεται συνεχώς από το 2014 έως σήμερα.

Ο λόγος είναι ότι την περίοδο εκείνη είχαν αρχίσει πλέον να «μετενεργούν» οι νόμοι «γκιλοτίνα» του δεύτερου Μνημονίου.

Ετσι, έως και το 2018 οι φτωχοί εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 385.495 άτομα, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες (506.867 άτομα).

Στο μεταξύ, χθες ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επανέρχονται οι τριετίες για όσους είχαν προϋπηρεσία έως το 2012, όχι λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά στις 17 Απριλίου.

Στην ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι η προσφυγή έγινε επειδή οι τριετίες έχουν επί της ουσίας καταργηθεί με βάση τους ισχύοντες μνημονιακούς νόμους, καθώς και επειδή «το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μία οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ