Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ανεργία στα ύψη, μισθοί πείνας, απολύσεις και φτώχεια!

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι μισθοί στην Ελλάδα θα μειωθούν σε ποσοστό από 16,5% έως 20%, όπως προκύπτει από την έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι φτωχοί θα αυξηθούν, ενώ η ανεργία και οι απολύσεις θα είναι η συνήθης καθημερινότητα του Ελληνα.

Από την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα προκύπτει ότι το 2012 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα απολέσουν ως και το 11% των αποδοχών τους, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι ένα 8,5%. Το 2013 οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν περαιτέρω κατά 9% και στο Δημόσιο κατά 3%. Το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 2012 με βάση την έκθεση το 19%.

Στην έκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κάνει μια αμφίσημη παρατήρηση για τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην πράξη το σχέδιο μείωσης του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Αναφέρει ότι το 2011 τελικά υπήρξαν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις. Αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την παρατήρηση ως προάγγελο απολύσεων και στο Δημόσιο.

Επιπρόσθετα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο αυστηρή εφαρμογή του νέου Μνημονίου, προεξοφλώντας κατά έναν περίεργο τρόπο τις εξελίξεις μετά τις εκλογές και τις διαθέσεις κυβέρνησης και κοινωνίας… Ειδικότερα ανέφερε: «Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών. Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης περιγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η «καμένη γη» στην οικονομία που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Τα νέα ζευγάρια και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κλοιό φτώχειας -αναφέρει-, ενώ τα βασικά είδη διαβίωσης στερούνται πλέον όχι μόνον τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία. Και όλα αυτά, όταν το αφορολόγητο όριο έχει πέσει στα 5.000 ευρώ, πιο χαμηλά δηλαδή και από το όριο της φτώχειας.

Το όριο φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια είναι τα 15.073 ευρώ ετησίως, ενώ το μέσο εισόδημα που δήλωσαν τα νοικοκυριά το 2010 ήταν μόλις 24.224 ευρώ. Στην Ελλάδα του Μνημονίου ένας άγαμος καλείται να πληρώνει φόρο εφόσον έχει εισόδημα από 5.000 ευρώ και πάνω τον χρόνο, ενώ το όριο της φτώχειας είναι επισήμως τα 7.178 ευρώ. Το ποσοστό των παιδιών ως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 (στην Ε.Ε. των «27» ο μέσος όρος ήταν 20,2%) από 19,3% το 2005.

Η ανεργία έχει πλήξει τον «σκληρό» πυρήνα της οικογένειας, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν αρχηγοί ή υπεύθυνοι του νοικοκυριού έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία.

Η εικόνα επιδεινώνεται από τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί. Τα είδη διατροφής ακρίβυναν κατά 5,9% το 2010, τα καύσιμα, το ρεύμα κ.λπ. κατά 30,4%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η αύξηση ήταν μόλις 1,1% στα είδη διατροφής και 7,4% στην ενέργεια αντίστοιχα.

Πάντως το Μνημόνιο και οι θυσίες του λαού μόνο αποτέλεσμα δεν είχαν στην οικονομία, όπως παραδέχεται και ο κ. Προβόπουλος. Προβλέπεται ύφεση 5% για το 2012 (με προοπτική αναιμικής ανάπτυξης στα τέλη του 2013). Μεγάλη πτώση κατέγραψαν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

και οι επενδύσεις το 2011, που μειώθηκαν κατά 20%.

Τέλος, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα θεωρεί ότι η ακίνητη περιουσία είναι ήδη υπερφορολογημένη και τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση της φορολογίας μεταβιβάσεων αλλά και την ενοποίηση των φόρων και τελών ή την κατάργησή τους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ