Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ανεργος ο ένας στους έξι νέους της Ευρώπης!

Απών από την αγορά εργασίας αλλά και εκπαίδευσης δηλώνει ένας στους έξι Ευρωπαίους ηλικίας από 18 έως 24 ετών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 16,5% του ευρωπαϊκού νεανικού πληθυσμού βρισκόταν ακριβώς σε αυτή την κατάσταση το 2010 και «τα δεδομένα για το 2011, αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, είναι πιθανόν να δείξουν περαιτέρω επιδείνωση».

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 20%, ανεβάζοντας τον αριθμό των νέων που παραμένουν ανενεργοί τόσο επαγγελματικά όσο και εκπαιδευτικά σε έναν στους πέντε, με τη χώρα μας να κατατάσσεται έκτη στη σχετική «μαύρη» λίστα. Τα πράγματα φαίνεται να είναι δυσκολότερα, ωστόσο, για τους νέους σε Βουλγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία και Ισπανία, χώρες οι οποίες απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα στη λίστα.

Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 13,9%, με την αλματώδη αύξηση που καταγράφηκε το 2010 να ακυρώνει κάθε πρόοδο τα περασμένα χρόνια. Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει ο δείκτης NEET (Not in Employment Education or Training), αναδεικνύοντας ακόμα μία πτυχή του προβλήματος, δηλαδή ότι παρότι σημειώνονται σημαντικές διακυμάνσεις στα οικονομικά μεγέθη των χωρών, η ανεργία των νέων δεν πλήττει μόνο τους «αδύναμους» κρίκους της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Ο δείκτης NEET αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ 2008 και 2010, δυσμενείς τάσεις διαπιστώθηκαν ιδίως στη Λετονία και την Εσθονία, όπου ο NEET αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες» υπογραμμίζεται στο σχετικό σημείωμα του Cedefop, για το οποίο έγινε επεξεργασία στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ερευνα Εργατικού Δυναμικού και τη Eurostat. Στο αρνητικό άκρο του δείκτη βρίσκεται η Βουλγαρία, όπου το 25% των νέων ηλικίας 18-24 δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν, και στο θετικό άκρο η Ολλανδία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%. Οι χώρες που δείχνουν να «περιφρουρούν» αποτελεσματικότερα το μέλλον του νεανικού πληθυσμού τους είναι οι Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία, όπου ο δείκτης NEET παρέμεινε σχετικά σταθερός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ