Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Εφορευτική της Ν.Δ

Φόβοι ακόμα και για διάσπαση μετά το επεισόδιο με τον Μεϊμαράκη 

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Το καζάνι στη Ν.Δ. έβραζε. Αυτός πάντως που αποφάσισε χθες να πυροδοτήσει την έκρηξη ήταν ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε εισβολή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (πίστευε ότι την ελέγχει) και άρχισε τα «γαλλικά» με βαριές υβριστικές εκφράσεις, κυρίως εναντίον του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου και του γενικού διευθυντή Κώστα Τσιμάρα (λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον κ. Μεϊμαράκη), τους οποίους κατηγόρησε για «γελοιοποίηση της διαδικασίας».

Κυριολεκτικά εμβρόντητοι έμειναν οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους από αυτή τη συμπεριφορά, που δεν αποκλείεται να είναι προάγγελος εξελίξεων τόσο στην εσωκομματική διαδικασία όσο και για την επόμενη μέρα στην πληγωμένη (από το εκλογικό αποτέλεσμα) Ν.Δ. Ηδη από χθες τα σενάρια φούντωσαν και μιλούν για διάσπαση, αποχώρηση Μεϊμαράκη από την κούρσα της διαδοχής, ακόμα και για ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών και επιστροφή Καραμανλή (!)

Χθες το πρωί πάντως τίποτα δεν προμήνυε τις τραγελαφικές καταστάσεις που πυροδότησε η μεσημβρινή έφοδος Μεϊμαράκη στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο προσωρινός αρχηγός απευθύνθηκε αρχικά στον γραμματέα και πρόεδρο της ΚΕΦΕ, αλλά και στον γενικό διευθυντή του κόμματος με φράσεις που είναι από τις πρώτες ελληνικές που μαθαίνουν ακόμη και οι τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας. Νωρίτερα είχε προετοιμάσει το κλίμα δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που είναι επίσης γελοιοποίηση» (σε αυτό έχει δίκιο!) ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία με τις προδιαγραφές τώρα και να προκηρυχθεί άμεσα ο διεθνής διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει τις εκλογές» υπογράμμισε. Παράλληλα, απέσυρε τον εκπρόσωπό του Θόδωρο Αμπατζόγλου από τη συζήτηση. Συνεργάτες του δε υποστήριζαν ότι κάποιοι «ροκανίζουν σκοπίμως τον χρόνο για να καλύψουν τις μαϊμουδιές που ετοιμάζουν με την εταιρία που έχουν ήδη επιλέξει για να βγάλουν λεφτά, αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουν».
Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, μη μπορώντας να αντέξει το άγριο κλίμα που δημιουργήθηκε, αντέδρασε βγαίνοντας από την αίθουσα και λέγοντας: «Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη Ν.Δ.».

Ερωτήματα πάντως προκάλεσε και η στιγμή της «επίθεσης», αφού, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην ΚΕΦΕ, τα είχαν βρει στα διαδικαστικά θέματα, ακόμη και στο αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν στις 22 Νοεμβρίου. Αντί για 2 ευρώ (που ήταν το εισιτήριο το 2009 προ κρίσης) αποφασίστηκε το χαράτσι για μέλη και μη μέλη να αυξηθεί κατά 50% (!), σε 3 ευρώ!

Τα επεισόδια όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Κώστας Τσιμάρας με δήλωσή του απειλεί ακόμα και με μήνυση τον κ. Μεϊμαράκη δηλώνοντας: «Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψή μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη σαραντάχρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά βίας, αλλά η πλευρά Μεϊμαράκη θεωρεί ότι δεν υπήρχε απαρτία και οι αποφάσεις της δεν τη δεσμεύουν.
Σε δηλώσεις τους ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης είχαν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να τελειώνουν γρήγορα με τα διαδικαστικά, ενώ ο τελευταίος, μετά το χθεσινό επεισόδιο, άφησε αιχμές τονίζοντας: «Κάποιοι ή δεν θέλουν να γίνουν εκλογές στη Ν.Δ. ή θέλουν να γίνουν απολύτως ελεγχόμενες από τους μηχανισμούς».

Η Κοινοβουλευτική

Σήμερα στις 6 το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με αφορμή την ψήφιση των προαπαιτούμενων, στην οποία έχει κληθεί έπειτα από πρόταση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με την οποία συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να τοποθετηθεί για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι κλειστή.

Πως θα γίνει η διαδικασία

Με ψήφους 7 υπέρ και 1 κατά, απόντων εννέα μελών, η ΚΕΦΕ αποφάσισε να μην υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλαιών μελών, αλλά το αντίτιμο για όσους ψηφίσουν να οριστεί στα 3 ευρώ (από 2 ευρώ το 2009).
Οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι οι κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών. Θα στηθούν 1.300 κάλπες (από 1.500 το 2009) σε 900 κέντρα σε όλη τη χώρα. Σήμερα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει τη διαδικασία. Οπως ανακοίνωσε η ΚΕΦΕ, αποφασίστηκε ομόφωνα η επιτροπή προμηθειών να αποσφραγίσει τις προσφορές ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Η εγκυρότητα της ψηφοφορίας πάντως έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση, λόγω «έλλειψης απαρτίας». Ενδεικτική η δήλωση του Αλέκου Κόκκαλη: «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται με επτά μέλη παρόντα και εννέα απόντα». Η άλλη πλευρά πάντως ανταπαντά ότι απαρτία υπήρχε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια κάποιοι αποχώρησαν.Εκτός του Θ. Αμπατζόγλου, εκπροσώπου του κ. Μεϊμαράκη, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, οι Γ. Τραγάκης, Μεν. Δασκαλάκης, Φίλ. Ταυρής, Σ. Ιωαννίδης, Θ. Δαβάκης και Γ. Πλακιωτάκης.

Στην Κ.Ο. ο Τζιτζικώστας

Το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποδέχθηκε την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα παρευρεθεί στην απογευματινή συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, όπου και θα συζητηθεί η στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Και όπως έλεγαν χθες το βράδυ οι συνεργάτες του, θα πάρει τον λόγο και θα τοποθετηθεί, γεγονός που έχει τη δική του σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη τοποθέτηση του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. στην Κ.Ο. του κόμματος εν όψει της μάχης για τη διαδοχή.

Το βράδυ ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει συνάντηση στη Γλυφάδα με περίπου 50 νεαρούς επιχειρηματίες, με τους οποίους και θα συζητήσει θέματα που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και γενικότερα του επιχειρείν, ενώ το Σαββατοκύριακο ετοιμάζεται να κάνει τη δεύτερη περιοδεία στον Βορρά, με επισκέψεις και στους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας.
Χθες, πάντως, γνωστοποιήθηκαν και τα 95 ονόματα που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι οκτώ από τους εννέα «γαλάζιους» δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα της τοπικής Ν.Δ. Τάσος Εμμανουηλίδης και ο πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης.

Ν. Οικονόμου

Στο Αγιον Ορος  ο Αδωνις

Ως το Αγιο Ορος έφτασε χθες το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης για να λάβει ευλογία εν όψει του προεκλογικού του αγώνα. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το Πρωτάτο του Αγίου Ορους, όπου συναντήθηκε με την Ιερά Επιστασία, ενώ σε δήλωσή του εξέφρασε τη χαρά του για το ότι ο Θεός τον αξίωσε να έρθει για ακόμα μια φορά στο Αγιο Ορος. «Θα ήθελα να είχαμε λίγες ώρες παραπάνω. Το Αγιο Ορος δίνει θάρρος σε όλους τους Ελληνες και χριστιανούς, και πρέπει να το σεβόμαστε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος το μεσημέρι αναχώρησε από την Αθωνική Πολιτεία συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Καβάλα.

Από εκεί άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου έκανε λόγο για απάτη. «Τα νέα προαπαιτούμενα του κ. Τσίπρα είναι η απόδειξη απάτης στον ελληνικό λαό μόλις μετά έναν μήνα από τις εκλογές. Υπόσχονταν εναλλακτικό πρόγραμμα, που θα ανέκοπτε τα κακά του Μνημονίου, και τον βλέπουμε τώρα να φέρνει στη Βουλή περικοπές σε συντάξεις, αύξηση φόρων και κατασχέσεις. Αναρωτιέμαι αν μπορεί πλέον ο κ. Τσίπρας να δει κάποιον στα μάτια, μετά από τόσα ψέματα που είπε στους Ελληνες. Εχει πει τόσο μεγάλα ψέματα, όμως αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Εύχομαι η Ν.Δ. να ανασυνταχθεί γρήγορα κι όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε την αντιπολίτευση που πρέπει, αφού ο τόπος έχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά του» σημείωσε.

Μεϊμαράκης σε παραζάλη

Μάλλον σε παραζάλη βρίσκεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Εναν μήνα μετά τις εκλογές, τις οποίες έχασε με επτά μονάδες από τον Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκε μέσω του διευθυντή του πολιτικού γραφείου Σωτήρη Κορομάντζου να ζητήσει εγγράφως πόσο στοίχισαν στη Ν.Δ. οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες όμως ο ίδιος ήταν πρόεδρος!
Ο Σωτήρης Κορομάντζος ζητεί με επιστολή του στον γενικό διευθυντή του κόμματος να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις εκλογικές δαπάνες, την εκλογική χρηματοδότηση και εν γένει τα έσοδα, τα έξοδα και το κόστος των εκλογών, προκειμένου να υπάρξει επίσημος οικονομικός απολογισμός. Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έχουν υπάρξει συνεχείς προφορικές οχλήσεις και αίτημα της οικονομικής επιτροπής εδώ και καιρό και δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Εντελώς… τυχαία η πλευρά του υπηρεσιακού προέδρου το δημοσιοποίησε χθες, που σημειώθηκε η πρωτοφανής σύγκρουση του κ. Μεϊμαράκη με μέλη της ΚΕΦΕ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ