Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ανίχνευση των μεταστάσεων με ένα τσίμπημα!

Μία πρωτοποριακή μέθοδο που εντοπίζει με εξαιρετική ακρίβεια τις μεταστάσεις του καρκίνου στους λεμφαδένες ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Χρησιμοποιώντας φθορίζοντα μόρια, οι ειδικοί θα μπορούν στο μέλλον να ανιχνεύουν ποιοι λεμφαδένες είναι καρκινογόνοι και σε ποιον βαθμό, ώστε οι χειρούργοι να αποφεύγουν την αφαίρεση υγιούς ιστού.

Ως γνωστόν, οι λεμφαδένες είναι μικροί σχηματισμοί μεγέθους λίγων χιλιοστών που βρίσκονται στον λαιμό, στην κλείδα, στη μασχάλη και στη βουβωνική χώρα, οι οποίοι φιλτράρουν τη λέμφο, το μεσοκυττάριο υγρό του λεμφικού συστήματος. Ετσι αποτελούν σταθμούς συλλογής ξένων σωμάτων, όπως βακτήρια ή ιοί, αλλά και καρκινικά κύτταρα σε μετάσταση. Σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού ή του προστάτη, η μετάσταση γίνεται αρχικά προς τους γειτονικούς λεμφαδένες και στη συνέχεια σε πιο απομακρυσμένους, μέσω της λεγόμενης λεμφογενής οδού. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν μπορούν να διακριβώσουν την εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες, με αποτέλεσμα συχνά να αφαιρούν και εκείνους που είναι υγιείς.

Χορηγώντας σε ενέσιμη μορφή τα φθορίζοντα μόρια, τα οποία είναι πεπτίδια RACPP που διαπερνούν τα κύτταρα, οι χειρούργοι θα μπορούν στη συνέχεια -κάνοντας χρήση ειδικής ακτινοβολίας- να «βλέπουν» με μεγάλη ακρίβεια τους καρκινικούς ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει η καθηγήτρια Κουιέν Νγκουέν από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «στο μέλλον οι χειρουργοί να είναι σε θέση να ανιχνεύουν καλύτερα και να διαπιστώνουν το στάδιο του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του ασθενούς, χρησιμοποιώντας αυτά τα μόρια». Και συμπληρώνει: «Με τη μοριακά στοχευμένη απεικόνιση θα αποφύγουν τις περιττές αφαιρέσεις υγιών λεμφαδένων, κάτι που αποδεικνύεται προς όφελος των ασθενών σε βάθος χρόνου».

Ταυτόχρονα, βέβαια, με τη μέθοδο αυτή, που διευρύνει το οπτικό πεδίο των χειρουργών, διασφαλίζεται ακόμη καλύτερα το ότι δεν θα μείνει κανένα ίχνος καρκίνου μετά την επέμβαση. Και αυτό γιατί η μέθοδος είναι τόσο ευαίσθητη, που εντοπίζει τα καρκινώματα με ακρίβεια μικροχιλιοστών. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Cancer Research».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ