Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ανησυχούν τον ΟΟΣΑ οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τη δωροδοκία

Ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του εγκλήματος της ενεργητικής δωροδοκίας στον νέο Ποινικό Κώδικα εγείρει η Ομάδα Εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μέσα από ανακοίνωσή της. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μετατρέπουν το κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε απλό πλημμέλημα.

Η Ομάδα Εργασίας ανησυχεί ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη έως μια πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής.

Επιπλέον, η ομάδα συμφώνησε να στείλει επιστολή στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά της διαφθοράς. 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μια συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας: «Το 2012 η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της δωροδοκίας, και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015.Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μίας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ