Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Ανήθικο κόλπο για τις απολύσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε κομματικές διώξεις των μη εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ και των «γαλάζιων παιδιών» που εργάζονται στο Δημόσιο σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση τη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία».

Η επιβεβαίωση αυτής της κυβερνητικής στόχευσης επιβεβαιώθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες των υποψήφιων «θυμάτων» καταρτίζονται μεν στα υπουργεία αλλά τελούν υπό την έγκριση της Ιπποκράτους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αποκαλούμενοι «έφεδροι» δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά οργανώνουν, σε διάφορα επίπεδα, τις αντιδράσεις τους και ετοιμάζονται για «πολεμική» αναμέτρηση με την κυβέρνηση. Ηδη σήμερα το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. έχουν κληθεί εργαζόμενοι από τους 151 οργανισμούς από τους οποίους θα ξεκινήσει η εργασιακή εφεδρεία, ενώ και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην εμπλέξει τη διαδικασία με τα γνωστά κομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ!

Σύμφωνα με τις διαρροές που δίνονται από «πράσινα» στελέχη, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στην εφεδρεία όσοι προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, θέτοντας ως ζήτημα το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει από έλεγχο νομιμότητας 67.000 και πλέον υπάλληλοι. Αυτοί, μαζί με τους 35.000 που προσελήφθησαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, φτάνουν τους 100.000 που ζητάει η τρόικα να απομακρυνθούν άμεσα από το Δημόσιο.

Τις όποιες αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά και αδίστακτα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήρθε να διαλύσει η δήλωση του κ. Καρχιμάκη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε οι απολύσεις να ξεκινήσουν από αυτούς τους εργαζομένους.

«Γιατί λοιπόν τρομάζει τη Ν.Δ. στο ενδεχόμενο να ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία, όπως πρότεινε η ίδια, σε υπαλλήλους που δεν έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και μιλά για κομματικές διώξεις; Τι έχει να φοβηθεί, αν οι προσλήψεις που έκανε ήταν αξιοκρατικές;» ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, στον οποίο προφανώς ξύπνησαν μνήμες από τις παλαιές τακτικές του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο κ. Καρχιμάκης, για να δικαιολογήσει τη θέση και κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι προσλήψεις που έγιναν ήταν παράνομες και, κατά συνέπεια, οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν. «Οι δηλώσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. έρχονται να πιστοποιήσουν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν: οι προσλήψεις που έκανε η Ν.Δ. και πολλές χιλιάδες ήταν και αναξιοκρατικές ήταν και επιβάρυναν με δυσβάσταχτο κόστος το Δημόσιο, οδηγώντας μας στην σημερινή κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτό, μόνον τυχαία δεν ήταν η διαρροή -σε φιλοκυβερντητική εφημερίδα- στοιχείων σύμφωνα με τα οποία από το 2004 και μετά υπάρχουν 67.766 «ορφανές» προσλήψεις, προσλήψεις δηλαδή που δεν έχουν περάσει τον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ.


Αντάρτικο από οργανισμούς που δεν δίνουν στοιχεία και αμφιβολίες για τη νομιμότητα

Στον αέρα και μετ’ εμποδίων -αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι για το μόνο που νοιάζεται η κυβέρνηση είναι να σώσει τους κομματικούς της εκλεκτούς και φίλους- μπαίνει σε εφαρμογή η εργασιακή εφεδρεία από την επόμενη εβδομάδα. Ηδη αρκετές διοικήσεις οργανισμών αναμένεται να μην αποστείλουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν υπεράριθμο προσωπικό, ενώ, από την άλλη, νομικοί εκφράζουν ενστάσεις για το εάν είναι νόμιμες οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Εως σήμερα, οι διοικήσεις των 151 οργανισμών θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις λίστες με το 10% του πλεονάζοντος προσωπικού ανά οργανισμό, το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από υπαλλήλους με χαμηλά τυπικά προσόντα (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, και δευτερευόντως από υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σενάρια για την εφεδρεία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα και τα οριζόντια κριτήρια που καθορίζει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών για τους 151 φορείς θα αντικατασταθούν από τη νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση.

Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Το σχέδιο νόμου έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να διαμορφωθεί από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνο Ρόβλια, ωστόσο, αν και ο τελευταίος έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο, δεν έχει καταφέρει να βρεθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τις συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού σε πίνακες του ΑΣΕΠ αφορά μόνο τα ΝΠΙΔ και θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Οκτωβρίου. Οπότε από σήμερα που θα αποσταλούν τα στοιχεία από τους 151 φορείς και έως τις 5 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για να ενταχθούν άμεσα στην εφεδρεία οι πρώτοι 4.200 υπάλληλοι.

Το θέμα, πάντως, της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στον διορισμό ενός υπαλλήλου είναι πολύπλοκο, αφού η ανεξάρτητη αρχή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις προκηρύξεις και τα αποτελέσματα διαγωνισμών, αλλά με κριτήρια που καθόριζε η εκάστοτε νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι 30.000 έφεδροι υπάλληλοι ανά φορέα θα προκύψουν ως εξής:

-4.200 πλεονάζοντες από τις 151 ΔΕΚΟ (42.000 υπάλληλοι).

-700 έφεδροι από τους 11 μεγάλους φορείς (7.000 υπάλληλοι).

-4.500 έφεδροι από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (45.000 υπάλληλοι).

-1.200 από τους 12.000 εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων.

-10.000 επιπλέον πλεονάζοντες από τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ που απασχολούν 100.000 προσωπικό.

-5.400 πλεονάζοντες αορίστου χρόνου από ΝΠΔΔ, δήμους και υπουργεία (54.000 υπάλληλοι).

-5.000 μόνιμοι από καταργήσεις οργανικών θέσεων.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...