Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Αννα και Αδωνις τα… άκουσαν όλα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα «άκουσαν» για τα καλά η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης από τους γονείς των μικρών μαθητών στο Α’ Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, όπου παραβρέθηκαν στην τελετή του αγιασμού. Γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους στο σχολείο, κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ξέσπασαν εναντίον της υπουργού για τις καθυστερήσεις στη διανομή των βιβλίων. Μόλις ο διευθυντής του σχολείου προσφώνησε την κυρία Διαμαντοπούλου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, τα οποία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της. Από τα γιουχαΐσματα των αγανακτισμένων γονέων δεν γλίτωσε ούτε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος, για κακή του τύχη, επισκέφτηκε και αυτός το ίδιο δημοτικό σχολείο, με αποτέλεσμα να δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες.

Στη σύντομη, για ευνόητους λόγους, ομιλία της, η υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί «με χαμόγελο και αισιοδοξία», ενώ ευχήθηκε καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς. Αναφερόμενη στις ελλείψεις σε διδακτικά εγχειρίδια, για πολλοστή φορά παρέπεμψε τα παιδιά στο Διαδίκτυο και στα ψηφιακά βιβλία και πέταξε το μπαλάκι στους δασκάλους και τους καθηγητές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν «αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες».

Σύμφωνα, πάντως, με την πρώτη εικόνα, όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη ημέρα στις σχολικές αίθουσες, οι ελλείψεις στα βιβλία είναι ακόμα πιο τραγικές από ό,τι υπολόγιζαν οι εκπαιδευτικοί. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έξι στα δέκα σχολεία θα παραλάβουν διδακτικά εγχειρίδια και, μάλιστα, μόνο το 20% από το σύνολο των τίτλων που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι μαθητές. Για τις σχολικές μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι ακόμα μικρότερο το ποσοστό των τίτλων που θα τους αποσταλεί. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα έχει παραδοθεί, όχι το σύνολο των εγχειριδίων, αλλά το 60% αυτών.

Επικοινωνιακό κόλπο οι συγνώμες της Διαμαντοπούλου

Παραιτήσεις για τις καθυστερήσεις στα σχολικά βιβλία ζήτησε το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Κομνηνός Μαντάς, «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κάποιος πρέπει να παραιτηθεί», ενώ χαρακτήρισε «επικοινωνιακό κόλπο» τις συγγνώμες που επανειλημμένως ζητά το τελευταίο διάστημα η υπουργός Παιδείας. Οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των δασκάλων αναφέρθηκαν στην τραγική εικόνα σχετικά με τον αριθμό των βιβλίων που έφτασε χτες στις διδακτικές αίθουσες, όπου τα σχολεία σε 24 από τις 70 συνολικά περιφέρειες δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα εγχειρίδιο. Πειραιάς, Ανατολική Αττική, όλες οι περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, η Φθιώτιδα και η Ορεστιάδα είναι μερικές μόνο από τις περιοχές όπου οι μαθητές δεν θα πιάσουν βιβλίο στα χέρια τους. Αλλά και στις υπόλοιπες τα πράγματα είναι εξίσου αποκαρδιωτικά, με την πλειοψηφία των σχολείων να έχει παραλάβει μόλις το 10% του αριθμού των προβλεπόμενων διδακτικών εγχειριδίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν φτάσει μόνο τα βιβλία της Γλώσσας και των Μαθηματικών, χωρίς τα τετράδια εργασίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διδασκαλία τους.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, με 4.700 κενά μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που καταρρίπτει τους πρόσφατους ισχυρισμούς της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου περί 6.000 συνταξιοδοτήσεων συνολικά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, όπου τα κενά ανέρχονται σε 548 και 563 αντιστοίχως. «Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στους νομούς Χανίων, Αχαΐας και Πιερίας.

Η Ομοσπονδία αναφέρθηκε και στις αποδοχές του κλάδου, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι ανάμεσα στους δημοσίους υπάλληλους, έχοντας υποστεί την τελευταία διετία μειώσεις της τάξης του 13% κατά μέσο όρο στο εισόδημά τους. Οπως ανέφερε το προεδρείο της ΔΟΕ, εκτός από την απεργία της 22ας Σεπτεμβρίου, προγραμματίζουν από κοινού με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών κινητοποίηση στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Εύη Πανταζοπούλου


Αλλοδαποί οίραζαν πειρατικά cd έξω από τα σχολεία

Αλαλούμ επικράτησε χτες με την αποστολή των λιγοστών διδακτικών εγχειριδίων στα σχολεία, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και πλανόδιοι, οι οποίοι πουλούσαν πειρατικά cd με τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Κάπως έτσι τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου στην Αχαΐα μπορούν να αισθάνονται τυχερά που παρέλαβαν κάποια εγχειρίδια, σε αντίθεση με συμμαθητές τους σε άλλες περιοχές, αλλά και άτυχα, αφού πρόκειται για τα βοηθητικά με τα οποία παράδοση δεν μπορεί να γίνει. Συγκεκριμένα, παρέλαβαν τις λύσεις για τις ασκήσεις των Μαθηματικών, αλλά όχι τις ίδιες τις ασκήσεις που περιέχονται στο βασικό βιβλίο.

Το χάος που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις σε βιβλία δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πλανόδιοι αλλοδαποί. Από νωρίς το πρωί έστησαν την πραμάτεια τους έξω από τα σχολεία και διαφήμιζαν το εμπόρευμά τους: Μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά, Θρησκευτικά, Φυσική και Χημεία. Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που έσπευσαν να αγοράσουν τα πειρατικά, υπό τον φόβο ότι το υπουργείο Παιδείας δεν θα καταφέρει να διανείμει στα παιδιά ούτε τα dvd, όπως είχε εξαγγείλει.

Στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, όμως, εκτός από τις ελλείψεις σε βιβλία, οι μαθητές δεν έχουν ούτε σχολικό κτίριο και αναγκάζονται να φιλοξενούνται σε λυόμενα. Ετσι, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και άρχισαν τις κινητοποιήσεις με πορεία προς τον χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το σχολικό τους συγκρότημα και τώρα έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...