Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Ανοιχτή πληγή το «κρυφό» χρέος των 25 δισ. €

Ανοιχτή πληγή για την ελληνική οικονομία αποτελεί το λεγόμενο κρυφό χρέος, ύψους 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις εγγυήσεις που έχει παράσχει το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν αντλήσει αυτά τα δάνεια.

Σε περίπτωση που αυτές οι εγγυήσεις καταπέσουν, όπως έγινε με τα 481.000.000 του ΟΣΕ και τα 49.000.000 της ΕΑΣ στο πρώτο εξάμηνο, τότε το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 340 δισ. ευρώ, από τα 314 δισ. ευρώ που είναι σήμερα!

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ξεδιπλώνοντας τον χάρτη του ελληνικού χρέους. «Το μακροχρόνιο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους, που αναντίρρητα αποτελεί βαρίδι στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης με απασχόληση, ενώ οι εταίροι, από τη μεριά τους, πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την απομείωσή του» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με το επιμελητήριο, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους προς ιδιώτες και επίσημους πιστωτές φθάνει τα 296 δισ. ευρώ.

Στο πόσο αυτό μάλιστα δεν περιλαμβάνονται ούτε οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης που έχουν αντλήσει μέσω του ELA, ούτε τα κόστη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, τα επιτόκια δηλαδή που καταβάλλονται ετησίως, το μέσο σταθμικό ύψος των οποίων είναι της τάξης του 2%. Το συνολικό ποσό μεταβάλλεται συνεχώς, ενίοτε και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η Αθήνα έχει μπροστά της αλλεπάλληλες αποπληρωμές δόσεων προηγούμενων δανείων, που εκτείνονται έως και το 2059, αλλά και εισπράξεις από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ευρωζώνη: 900 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και άμεσα τα «κόκκινα» δάνεια, που φτάνουν σε όλη την ευρωζώνη συνολικά τα 900 δισ. ευρώ, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσω χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του οργανισμού Χοσέ Βινάλς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Βινάλς τόνισε ότι έχουν μεν γίνει σημαντικά βήματα στην Ευρώπη -και ειδικότερα στην ευρωζώνη-, για να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας, αλλά «υπάρχουν ακόμη περίπου 900 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά». Επισήμανε δε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στον Νότο της ευρωζώνης, δηλαδή στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ελλάδα, και ότι τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν να πλήξουν τη συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τόσο από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές Αρχές όσο και από τις Αρχές των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε εθνικό επίπεδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ