Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ανοίγει σήμερα η πόρτα εξόδου μέσω εφεδρείας

Η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο για το μόνιμο προσωπικό ανοίγει από σήμερα, οπότε, σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις, θα πρέπει να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση όσων έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέχρι το τέλος του 2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Ως προϋπόθεση για την ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας των 30.000 υπαλλήλων των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 να μην έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μεταφοράς τους. Με απόφαση του οργάνου Διοίκησης των Φορέων Υποδοχής των Νομικών Προσώπων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αριθμό ίσο με το προσωπικό των κατηγοριών αυτών που μεταφέρθηκε και εντάχθηκε σ’ αυτούς, εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ένταξης του ανωτέρω προσωπικού στο καθεστώς αυτό, το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών αυτών (Υ.Ε. και Δ.Ε.) του φορέα υποδοχής θεωρείται πλεονάζον και εντάσσεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου 2012 στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Κριτήριο ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία αποτελεί η προϋπηρεσία του εργαζομένου στον φορέα προέλευσης ή υποδοχής, καθώς εντάσσονται όσοι έχουν τη λιγότερη προϋπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:

 

1. Συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

2. Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε αυτό συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.

Και απολύσεις;

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να ζητηθεί από την τρόικα να υπάρξουν και απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πέρα, δηλαδή, από την εργασιακή εφεδρεία. Και αυτό γιατί στην τριετία 2013-2015 θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους που της έχουν τεθεί από τους δανειστές μας. Με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα βρεθεί είτε μέσα από νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα είτε με απολύσεις!

Επιπλέον, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η μείωση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου κατά 30%, κάτι που -όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η «δ»- ενδεχομένως να οδηγήσει εκτός Δημοσίου πάνω από 200.000 υπαλλήλους.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ