Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοίγει σήμερα η πόρτα εξόδου μέσω εφεδρείας

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο για το μόνιμο προσωπικό ανοίγει από σήμερα, οπότε, σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις, θα πρέπει να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση όσων έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέχρι το τέλος του 2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Ως προϋπόθεση για την ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας των 30.000 υπαλλήλων των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 να μην έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μεταφοράς τους. Με απόφαση του οργάνου Διοίκησης των Φορέων Υποδοχής των Νομικών Προσώπων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αριθμό ίσο με το προσωπικό των κατηγοριών αυτών που μεταφέρθηκε και εντάχθηκε σ’ αυτούς, εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ένταξης του ανωτέρω προσωπικού στο καθεστώς αυτό, το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών αυτών (Υ.Ε. και Δ.Ε.) του φορέα υποδοχής θεωρείται πλεονάζον και εντάσσεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου 2012 στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Κριτήριο ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία αποτελεί η προϋπηρεσία του εργαζομένου στον φορέα προέλευσης ή υποδοχής, καθώς εντάσσονται όσοι έχουν τη λιγότερη προϋπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:

 

1. Συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

2. Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε αυτό συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.

Και απολύσεις;

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να ζητηθεί από την τρόικα να υπάρξουν και απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πέρα, δηλαδή, από την εργασιακή εφεδρεία. Και αυτό γιατί στην τριετία 2013-2015 θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους που της έχουν τεθεί από τους δανειστές μας. Με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα βρεθεί είτε μέσα από νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα είτε με απολύσεις!

Επιπλέον, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η μείωση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου κατά 30%, κάτι που -όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η «δ»- ενδεχομένως να οδηγήσει εκτός Δημοσίου πάνω από 200.000 υπαλλήλους.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μολών λαβέ! Η απάντηση της «Δημοκρατίας» στους Τούρκους

Παραλήρημα από Ακάρ, Τσαβούσογλου, Καλίν και τουρκικό Τύπο κατά της εφημερίδας μας Η «δημοκρατία» δίνει τη δική της απάντηση στο νεο-οθωμανικό παραλήρημα και στις χυδαιότητες...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από Τούρκο για το «Noor 1»

Συνέντευξη-φωτιά του Νατζί Ζινταστί, πρωταγωνιστή της υπόθεσης, σε Αμερικανό δημοσιογράφο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου Από τη Μαρία Παναγιώτου Στην Ελλάδα συχνά το αποκαλούν «ακυβέρνητο καράβι»....

Βόμβα Πάιατ! Προανήγγειλε συμβιβασμό με την Τουρκία

Ο Αμερικανός πρέσβης πήρε θέση εν όψει των διερευνητικών επαφών, αποκαλύπτοντας ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες Σε μια δήλωση-βόμβα προχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα...

Μέρα χαράς για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Πλατύ χαμόγελο είχε όλο το Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει μιας μεγάλης -για τον ίδιο- σημερινής γιορτής. Δεν είναι δα και...

Πλήρης οδηγός για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Αττική: Υποχρεωτικά εξ αποστάσεως θα εργάζεται το 40% του προσωπικού έως τις 4 Οκτωβρίου τουλαχιστον Υποχρεωτική θα είναι τουλάχιστον έως τις 4 Οκτωβρίου η τηλεργασία...