Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ανοίγει το «e-μηχανογραφικό»!

Πρώτη γεύση από Δευτέρα στην υποβολή των δελτίων

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, την οποία οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούν να επισκέπτονται ώστε να επεξεργαστούν τις επιλογές τους. Η υποβολή του μηχανογραφικού θα ξεκινήσει μόλις ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 7 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι, στο διάστημα αυτό, καλούνται να προσέρχονται στα λύκειά τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, ο οποίος είναι απαραίτητος για να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.exams.it.minedu.gov.gr, όπου βρίσκεται αναρτημένο το φετινό μηχανογραφικό δελτίο.

Εως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι επιτυχόντες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και να προχωρούν μόνο σε προσωρινή αποθήκευση των επιλογών. Στη συνέχεια -αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες- θα μπορούν και να οριστικοποιούν το μηχανογραφικό τους έως τις 7 του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όχι μόνο οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις, αλλά και αυτοί υπάγονται στην κατηγορία του 10% (απόφοιτοι των σχολικών ετών 2013 και 2014). Οσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει επίσης να προσέλθουν στα κατά τόπους λύκεια για να τους χορηγηθεί ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βαθμολογίες των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Μπαλτάς: Προτρέπει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε δάνειο

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τη λήψη δανείου προτείνει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς να απευθυνθούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα! Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν τα ιδρύματα και πλέον το «μπαλάκι» περνάει στα χέρια των διοικήσεών τους. Μάλιστα, το θέμα θα απασχολήσει έντονα τόσο τη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, που ξεκίνησε χθες στη Λάρισα, όσο και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Η πρόταση του κ. Μπαλτά αναφέρεται σε 25ετούς διάρκειας δάνεια για τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με επιτόκιο 2% και ήδη έχει ανατεθεί σε ομάδα εργασίας να ερευνήσει αυτή τη δυνατότητα.

Σημειώνεται ότι, εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από τις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πρέπει να μπει εγγυητής το Δημόσιο, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που απαιτεί να προχωρήσουν ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, αν και δεν έχει διευκρινιστεί, η αποπληρωμή του δανείου πιθανότατα θα γίνεται από την πενιχρή χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα του δανείου θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, την ίδρυση φωτοβολταϊκών πάρκων για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα κ.λπ.

Αν και έως σήμερα τα ελληνικά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχουν ζητήσει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, σε πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν χορηγηθεί συνολικά 60 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, κατόπιν σχετικών αιτημάτων που κατατέθηκαν.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ