Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ανοιξαν «πυρ» στο ΠΑΣΟΚ!

Σκορποχώρι θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, προτού ακόμα ανοίξει και τυπικά το θέμα της διαδοχής. Με το ένα πόδι εκτός κόμματος βρίσκεται ήδη ο (αποκλεισθείς από την κυβέρνηση Παπαδήμου) τέως υπουργός Χ. Καστανίδης, που, καθώς σκοπεύει να κινηθεί προς τα «αριστερά», διαχώρισε τη χθεσινή θετική του ψήφο στη Βουλή από οποιαδήποτε επιδοκιμασία στη συμμετοχή «υπουργών που προέρχονται από τον χώρο της Ακροδεξιάς», όπως υποστήριξε, εκφράζοντας τον προβληματισμό πολλών ακόμα «ενοχλημένων», κατ’ αυτόν, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Από το βήμα της Βουλής άνοιξε εσωκομματικό θέμα ο Κ. Σκανδαλίδης, λειτουργώντας κατά πολλούς «παπανδρεϊκούς» βουλευτές ως «λαγός» του Ευ. Βενιζέλου, με τον οποίο φέρεται να «τα έχει βρει», ενώ ηρεμία εξακολουθεί να ζητά ο Αν. Λοβέρδος, που αντιτάσσεται και στο ενδεχόμενο λίστας για τις επόμενες εκλογές, διαπιστώνοντας πιθανώς την αντίθεση και των πιο πολλών βουλευτών.

Επίσης μπορεί στην εσωκομματική κρίση του 2007 να πρωτοστατούσε υπέρ του Γ. Παπανδρέου, αλλά με μία πεντασέλιδη παρέμβασή του χθες, ο πρώην πρέοδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος -που κατά πληροφορίες ανήκει πια στο στρατόπεδο της Αννας Διαμαντοπούλου- επιτέθηκε στον τέως πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «άστοχους χειρισμούς», που οδήγησαν στο Μνημόνιο και στις συνέπειές του. «Χρειαζόταν πολιτικός σχεδιασμός, στιβαρή ηγεσία, συλλογική κοινωνική και πολιτική ευθύνη και κυρίως πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες» είπε, θέτοντας ανοιχτά θέμα ηγεσίας. Επίσης, χαρακτηρίζει τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου για την κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία «συμμετέχουν ακροδεξιοί», «τεράστιο πολιτικό ατόπημα, που δημιουργεί τεράστιες σκιές στην ιστορία και την πορεία της παράταξης και θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της».

Την ώρα, πάντως, που ο Γ. Παπανδρέου μόνο διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη θέση του δεν εμφανίζεται, όπως προκύπτει πλέον και από «επίσημες» διαρροές συνεργατών του, βρίσκει τη «στήριξη» του Αν. Λοβέρδου, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος τον ευνοεί, επανέλαβε (ΑΝΤ1) ότι κάνουν λάθος όσοι θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ είναι ηρεμία. Διαφορετική γνώμη έχει ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε «συντεταγμένη πορεία», καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος «να εμφανίσει τάχιστα το χρονοδιάγραμμα και τον ορίζοντα των πρωτοβουλιών για την ανάταξη του πολιτικού μας χώρου».

Εν τω μεταξύ, εισηγήσεις για νέο κοινοβουλευτικό κόμμα δέχεται ο Ευ. Βενιζέλος από βουλευτές που τον στηρίζουν, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο «να βγει μπροστά», αν τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη. «Το κόμμα μας έχει θεσμούς (…) Θα δώσω αγώνες για τις ιδέες με τις οποίες έχω μεγαλώσει» είπε, σημειώνοντας πάντως ότι «αυτή τη στιγμή η ερώτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου», αφού προέχει η σωτηρία της χώρας. «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να στρέφεται σε εσωστρέφεια» υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή, θέτοντας ως ζητούμενο τώρα το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την κοινωνική βάση που έχασε στα δύο χρόνια διακυβέρνησης…

Ο Π. Γερουλάνος, από την πλευρά του, εστίασε στην ανάγκη «να ανοίξει τώρα θέμα τοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ελληνική κοινωνία», τονίζοντας όμως ότι διαφορετικά «με όποιον κι αν κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα έχει τρομερή δυσκολία να πείσει τον ελληνικό λαό», πράγμα που ερμηνεύτηκε ως παραδοχή ότι αυτός μπορεί να μην είναι ο τέως πρωθυπουργός, και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν λέγεται από «κηπουρό» του Γ. Παπανδρέου.


Παραδόθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφεδρείας, επιταχύνονται οι απολύσεις

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωράει η κυβέρνηση τόσο την ένταξη των 30.000 υπαλλήλων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας όσο και τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων των δημόσιων φορέων κατά 30%, κάτι που θα οδηγήσει σε μαζικές μετατάξεις ή ακόμη και σε απολύσεις και την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τη γενική γραμματέα Ευσταθία Μπεργελέ με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα ειδοποιητήρια της εργασιακής εφεδρείας είναι γεγονός. Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 112 εργαζόμενοι, έναντι συνόλου 2.800, έλαβαν χθες το σχετικό ειδοποιητήριο. Ηδη ήχησαν τα «πρώτα τύμπανα πολέμου». Ο πρόεδρος των εργαζομένων Β. Αλεβιζόπουλος τόνισε ότι 21 περιφερειακά αεροδρόμια κινδυνεύουν να κλείσουν, αν εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας στην πολιτική αεροπορία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι η ένταξη των μόνιμων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Νοεμβρίου 2011, όπως ακριβώς προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Αντιθέτως, η ένταξη των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τόσο των φορέων του Δημοσίου όσο και των υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων στο καθεστώς της εφεδρείας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2012.

Εκτός όμως από την εφεδρεία, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρώτη φάση στη μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων και, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», σε απολύσεις μέχρι το 2015 ακόμη και 250.00 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα σχέδια αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, έτσι ώστε να προωθηθούν έγκαιρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ