Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ανταλλάσσουν με ευρώ παλιά εθνικά νομίσματα

Σε… πολύτιμα ευρώ θα μπορούν να μετατρέψουν παλιά ευρωπαϊκά εθνικά νομίσματα και χαρτονομίσματα, τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία αξία, όσοι επισκεφθούν έκθεση συλλεκτών που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία απόσυρσης αρκετών παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων, η 21η Διεθνής Εκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2012» αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τα ξεχασμένα στα συρτάρια τους χρήματα από ταξίδια τους σε χώρες της Ευρώπης.

Κατά σύμπτωση, το τέλος του μήνα είναι η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης και των δραχμών σε χαρτονομίσματα, καθώς από τον Μάρτιο δεν θα μπορεί να γίνει ανταλλαγή τους με ευρώ. Η σύμπτωση γίνεται… σατανική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ανταλλαγές των παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων, μεταξύ αυτών και οι δραχμές, θα γίνονται από γερμανικό οίκο εμπορίας συλλεκτικών ειδών!

Σήμερα, για να ανταλλάξει κάποιος ένα παλιό ξένο νόμισμα (χώρας της ζώνης του ευρώ) θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη χώρα όπου κυκλοφορεί, για να το ανταλλάξει στην κεντρική της τράπεζα. Η έκθεση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους έχουν τέτοια νομίσματα, δεν έχουν σκοπό να ταξιδέψουν και δεν θέλουν να τους μείνουν… αναμνηστικά σε συρτάρια.

«Αν κάποιος έχει στην κατοχή του ολλανδικά χαρτονομίσματα, για παράδειγμα, από κάποιο ταξίδι και δεν έχει σκοπό να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να τα ανταλλάξει στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μπορεί να το κάνει στην έκθεση. Ο γερμανικός οίκος θα παίρνει προμήθεια 25% επί της αξίας των χαρτονομισμάτων που ανταλλάσσει. Για 50 μάρκα που αξίζουν περίπου 100 ευρώ θα παίρνει κάποιος περίπου 80 ευρώ» λένε οι διοργανωτές.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η επίσκεψη στη συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτική. Πολλοί συλλεκτικοί οίκοι θα είναι συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο και θα γίνεται δωρεάν αποτίμηση διάφορων αντικειμένων που θα φέρνουν οι επισκέπτες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν σαφείς απαντήσεις για την ακριβή αξία των συλλεκτικών ειδών που έχουν στα χέρια τους, όπως τηλεκάρτες, νομίσματα ή χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παλιές καρτ ποστάλ, ολυμπιακές ή άλλες καρφίτσες πέτου (lapel pins), στρατιωτικά παράσημα ή μετάλλια, ομόλογα καθώς και μετοχές.

Η 21η συνάντηση μεταξύ Ελλήνων εμπόρων και συλλεκτών θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το λιμάνι. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις δύο μέρες, με ελεύθερη είσοδο.

 

Σπορ για 15.000 Ελληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών της έκθεσης συλλεκτών, στην Ελλάδα οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000.

Τα οφέλη της συλλογής νομισμάτων είναι εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ενώ κανείς μέσω της συλλογής ελληνικών νομισμάτων μπορεί να κατανοήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας σε βάθος χρόνου.

Η νεότερη συλλεκτική τάση αφορά τη συλλογή ευρωνομισμάτων. Η συλλογή αυτή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνη των απλών νομισμάτων που κυκλοφορούν στις καθημερινές συναλλαγές μας και στη συλλογή αναμνηστικών εκδόσεων σε ασήμι ή χρυσό.

Το συγκεκριμένο «σπορ» πάντως αποτελεί μια αρκετά ακριβή ασχολία. Ενα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα (του 1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή του Γεωργίου (του 1873) σε σχεδόν τέλεια κατάσταση κοστίζει 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) σε εξαιρετική ποιότητα κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη συλλογή τηλεκαρτών.

Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά οι συλλέκτες τηλεκάρτας ξεπερνούν τους 35.000. Η πρώτη τηλεκάρτα κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 1992 και απεικόνιζε το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ