Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

«Αντάρτικο» από 40 φορείς που δεν έστειλαν λίστες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τι κι αν χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία; Περίπου 40 φορείς του δημόσιου τομέα, που είχαν «διαταχθεί» από την κυβέρνηση να ετοιμάσουν λίστες με εργαζομένους που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δεν έστειλαν ως όφειλαν τις σχετικές καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην αρμόδια ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, προχωρώντας σε ένα άτυπο «αντάρτικο». Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν και πήραν ολιγοήμερη παράταση, όπως παραδέχτηκε μιλώντας στη «δημοκρατία» αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, οι λίστες μπλοκαρίστηκαν από τους εργαζομένους λόγω κατάληψης των γραφείων, ενώ και προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών δήλωσαν απρόθυμοι να τις συντάξουν.

Από το οικονομικό επιτελείο προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, που ισοδυναμεί με απόλυση και το οποίο αφορά το 10% των 42.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς τους φορείς, δηλαδή περίπου 4.200, βρίσκει ισχυρά αναχώματα.

Οι διοικήσεις πολλών φορέων του Δημοσίου συμφωνούν με τους εργαζομένους να μην αποστείλουν λίστες με πλεονάζον προσωπικό ή να αποστείλουν επιστολές με τις οποίες θα γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό. Ενδεικτικό αυτής της προχειρότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι ότι την επιστολή με την οποία ζητούνται κατάλογοι υπεράριθμου προσωπικού έλαβαν και φορείς που δεν παίρνουν κρατική επιχορήγηση! Επίσης, υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν εργαζομένους στην εργασιακή εφεδρεία, όπως ο Οργανισμός Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., που έχει μόλις τρεις εργαζομένους και αδυνατεί να καλύψει το όριο του 10%. Ιδια κατάσταση και με την πρώην Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στη λίστα παρά το γεγονός ότι από τις 2 Μαρτίου έπαψε να υφίσταται και λειτουργεί μόνο ως παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας.

Προτεραιότητα για τη λίστα της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης έχουν, με βάση την επιστολή που εστάλη στους 151 φορείς της γενικής κυβέρνησης, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα. Ακολούθως, μπαίνει το πλεονάζον προσωπικό γενικών διοικητικών καθηκόντων, καθώς και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης. Μεταξύ των φορέων που περιλαμβάνονται στις λίστες είναι η ΕΡΤ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός, η Κτηματολόγιο Α.Ε., ο ΟΔΙΕ, το ΙΓΜΕ, ο ΟΑΣΑ, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Σύσκεψη πέντε ωρών για να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια

Παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες, αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Επί πέντε ώρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η ηγεσία του Αρείου Πάγου προσπαθούσαν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» του καθεστώτος αρνησιδικίας που επικρατεί στον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης, προκειμένου -κάποια στιγμή στο μέλλον- να επιταχυνθούν οι ρυθμοί «χελώνας» που επικρατούν τώρα στην απονομή της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση ορισμένα αδικήματα να μη διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά κατόπιν μήνυσης, όπως και όταν δίνονται αναβολές να προσδιορίζονται σε δικάσιμο με ίδιο πρόεδρο. Επίσης, στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, ώστε να κερδίζεται χρόνος, συζητήθηκε, για παράδειγμα, η κατάργηση της αυτοπρόσωπης εμφάνισης των κατηγορουμένων στα δικαστικά συμβούλια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μάλιστα στους δικαστικούς λειτουργούς ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ο νέος οργανισμός των δικαστηρίων και σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά νομοσχέδια στα οποία θα υλοποιούνται αρκετά από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες και οι αντιπρόεδροι και οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεσμεύτηκαν να στείλουν, έως τις 10 Οκτωβρίου 2011, στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι και νομοτεχνικά επεξεργασμένες, έτσι ώστε, αν γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο, να ενταχθούν αμέσως σε νομοσχέδιο.

Εξι ημέρες νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 2011, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει ανάλογη συνεργασία με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βάσω Παλαιού


Ετοιμάζουν σχέδιο εφεδρείας και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το έδαφος για την εργασιακή εφεδρεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας προωθώντας, σε πρώτη φάση, μετατάξεις στο διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων. Ετσι οι πρυτανικές αρχές και η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απολύσεων. Με έγγραφο που απέστειλε σε όλα τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τους εποπτευόμενους φορείς ο κ. Βασίλης Κουλαϊδής, γενικός γραμματέας του υπουργείου, ζήτησε να του αποσταλούν στοιχεία για το προσωπικό που απασχολείται, το καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζεται και τις πραγματικές ανάγκες σε υπαλλήλους ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.

Σκοπός είναι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ο εξορθολογισμός στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού με ταυτόχρονο περιορισμό των προσλήψεων». Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας είναι να ενημερωθεί για τους εργαζομένους που δεν διαθέτουν οργανική θέση, καθώς μόνον αυτοί μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία μέσω μετάταξης.

Πάντως, πρυτάνεις και πρόεδροι εκτιμούν ότι το εν λόγω έγγραφο αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για τον λόγο αυτόν τα περισσότερα ιδρύματα είτε έχουν ήδη λάβει απόφαση είτε σχεδιάζουν να λάβουν άμεσα για το τι θα πράξουν, εφόσον τους ζητηθεί να προσδιορίσουν το πλεονάζον προσωπικό ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, και απαντούν ότι ο αριθμός είναι «μηδέν».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...