Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Αντεπίθεση Τσίπρα με έντεκα δράσεις,«Οχι» σε οικουμενική

Εκτός από την είδηση «βόμβα» για τα νέα στοιχεία που παρέδωσε ο Φαλτσιανί στην ελληνική κυβέρνηση, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έβγαλε και άλλες ειδήσεις. Ο πρωθυπουργός καθόρισε τις «11 δράσεις» της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις πιέσεις για οικουμενική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Λέμε “όχι” σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας έδωσε η λαϊκή βούληση».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων». Πρόσθεσε ότι έως τα μέσα

Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Συνολικά, οι 11 δράσεις – νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι οι εξής:

 • Η εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ που έχει ήδη ψηφιστεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι περιμένει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών των καναλιών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
 • Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ με αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος το ΕΒΕΑ θα μετατραπεί σε αναπτυξιακό ταμείο, ώστε να λειτουργεί ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
 • Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα φέρει νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων.
 • Κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία τον Φεβρουάριο.
 • Κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα.
 • Κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό των ιδιωτικών και των δημόσιων έργων.
 • Το νομοσχέδιο για την ανάθεση και την εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.
 • Ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
 • Η έκδοση έως τον Φεβρουάριο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό προδιαγραφών στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών – εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
 • Νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη φοροδιαφυγής που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Πάντως, από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις. Κλείνοντας, είπε χαριτολογώντας: «Θα φάμε λίγους παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση».

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ