Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

«Ανθρώπινες» αρτηρίες από το εργαστήριο

Επανάσταση στον τομέα του μπαϊπάς φαίνεται ότι φέρνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν σε εργαστηριακές συνθήκες ανθρώπινες φλέβες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε εγχειρήσεις καρδιάς!

Η νέα τεχνική παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγο και σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της έχει αποκλείσει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Οι φλέβες αναπτύχθηκαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων, από δερματικά κύτταρα που οι επιστήμονες είχαν αφαιρέσει από το πίσω μέρος του χεριού ασθενούς. Τα κύτταρα, τα οποία παράγουν μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, αναπτύχθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου, ώσπου σχημάτισαν ένα λεπτό στρώμα, το οποίο στη συνέχεια τυλίχθηκε όπως ένα ρολό χαρτί και παρέμεινε έτσι μαζί με βασικά θρεπτικά συστατικά, ώσπου τα στρώματα αναμείχθηκαν μεταξύ τους και σχημάτισαν έναν ρηχό σωλήνα.

Ο σωλήνας επενδύθηκε με έναν δεύτερο τύπο κυττάρων, ο οποίος προήλθε από μια τεχνητή φλέβα που ανήκε στο αυθεντικό δείγμα δέρματος. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται αιμοφόρα αγγεία μήκους έως 20 εκατοστών, από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς αλλά και από τα κύτταρα κάποιου δότη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παλαιότερες προσπάθειες ανάπτυξης φλεβών βασίζονταν σε συνθετικά υλικά ή τεχνητές φλέβες, οι οποίες δεν ήταν αρκετά δυνατές. Ομως, με τη νέα τεχνική μπορούν σε διάστημα λίγων μηνών να αναπτυχθούν αιμοφόρα αγγεία, τα οποία «πλέκονται» με τον παραπάνω μικροσκοπικό μηχανισμό.

Στους ασθενείς που υποβάλλονται σε μπαϊπάς οι γιατροί χρησιμοποιούν μια φλέβα από κάποιο άλλο σημείο του σώματός τους για να στείλουν αίμα στα αιμοφόρα αγγεία που παρουσιάζουν θρόμβους ή στένωση. Ομως, πολλοί από τους χιλιάδες ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση δεν έχουν υγιή αιμοφόρα αγγεία κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό, ενώ οι τεχνητές φλέβες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Η νέα μέθοδος δημιουργήθηκε από ερευνητές της αμερικανικής εταιρίας Cytograft Tissue Engineering.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ