Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Αντίο ανδρική στειρότητα σε πέντε χρόνια!

Λύση στην ανδρική στειρότητα πιστεύουν ότι θα δώσουν σύντομα Αμερικανοί επιστήμονες στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνητό όρχι που θα παράγει σπέρμα. Ομάδα επιστημόνων στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον δρα Πολ Τέρεκ, προχωρά στην ανάπτυξη μιας «βιολογικής μηχανής παραγωγής σπέρματος», έχοντας λάβει πρόσφατα μια σημαντική χρηματοδότηση.

Οπως περιγράφουν, πρόκειται για μια «συσκευή» με σχήμα κυλινδρικού σάκου, που θα έχει μήκος μερικών εκατοστών, δεν θα εφάπτεται στο σώμα, ενώ θα αντικαθίσταται ύστερα από κάθε κύκλο σπερματικής παραγωγής, που διαρκεί 70 ημέρες.

Για να δημιουργήσουν τον τεχνητό όρχι οι επιστήμονες πρέπει να σχεδιάσουν μια τεχνική ανάπτυξης ανθρώπινων σπερματικών κυττάρων, κάτι που προσπαθούν να πετύχουν με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, που θα έχουν «ενισχύσει» με γονίδια, ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα αναπαραγωγής.

Αυτόν τον καιρό η επιστημονική ομάδα του δρα Τέρεκ εργάζεται για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου, εκτιμώντας ότι θα τελειοποιήσει τη μέθοδο σε πέντε με επτά χρόνια. Ωστόσο ο δρ Τέρεκ διευκρινίζει ότι αυτό που αναπτύσσει με τους συνεργάτες του δεν έχει καμία σχέση με τα προσθετικά που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει τον έναν όρχι, καθώς αυτά δεν παράγουν σπέρμα.

Κατά καιρούς έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την ανάπτυξη σπερματικών κυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες, όμως ολοκληρώθηκαν μόνο κατά 75%, καθώς έλειπε το περιβάλλον που υπάρχει στους φυσικούς όρχεις. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή σπέρματος από βλαστικά κύτταρα μπορεί να βοηθήσει τα αρσενικά ποντίκια με στειρότητα, όχι όμως και τους ανθρώπους.

Οπως είπε ο δρ Τέρεκ, ένας από τους στόχους του είναι να αναπαράγει τον φυσικό όρχι σε τεχνητό περιβάλλον με όλα τα στοιχεία από το φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του, παραμένει επιφυλακτικός· κι αυτό επειδή γνωρίζει ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι πολύ φιλόδοξο και ότι κανείς ως τώρα δεν έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει σπέρμα αναπαράγοντας το περιβάλλον της κυτταρικής παραγωγής.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ