Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Αντίσταση με κλαρίνα!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκδήλωσης αντίστασης στην πάσης φύσεως καταπίεση, σε αδυσώπητες άνωθεν αποφάσεις, στο ψυχοφθόρο άγχος της καθημερινότητας. Το φετινό καλοκαίρι, το πιο δύσκολο των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Τριφυλίας αποτίναξαν, έστω και προσωρινά, τον ζυγό της κατάθλιψης, της μιζέριας και του φόβου από την οικονομική κρίση, με τη βοήθεια της λεβέντικης παραδοσιακής μας διασκέδασης. Με τους γνήσιους ήχους των κλαρίνων και των δημοτικών μας τραγουδιών και με τους περήφανους ελληνικούς χορούς, ξέφυγαν από τα οικονομικά δεσμά που μας επιβάλλουν. Γέμισαν από κόσμο οι πλατείες της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων και όλων των χωριών του δήμου, που ξαναζωντάνεψαν. Η συμμετοχή στα πάνω από 50 πανηγύρια της περιοχής ήταν εντυπωσιακή.

Απόδειξη ότι οι Ελληνες δεν σκύβουν το κεφάλι και αναζητούν τρόπους διαφυγής από το τέλμα της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας και της απαισιοδοξίας για το μέλλον. Και μια τέτοια διέξοδο προσέφερε το ελληνικό πατροπαράδοτο γλέντι, έτσι όπως το γνωρίζουμε και έτσι όπως θα εξακολουθεί να ξεσηκώνει, για πολλές δεκαετίες ακόμη, η ανόθευτη έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού, που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Και γι’ αυτή την αυθόρμητη λαϊκή εκτόνωση δεν χρειάστηκαν υπέρογκες δαπάνες ούτε καλλιτέχνες αμφίβολης ποιότητας από την κεντρική σκηνή, που τις περισσότερες φορές βλέπουν τις εμφανίσεις στην περιφέρεια ως αρπαχτή.

«Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις δημιουργικές δυνάμεις των συμπολιτών μας, μέσω των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και την ανάδειξη του παραγόμενου εγχώριου πολιτιστικού προϊόντος και, μάλιστα, χωρίς καμιά κρατική στήριξη, καθώς τα αιτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού δεν βρήκαν ανταπόκριση» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Να που η αυτενέργεια του τοπικού δυναμικού μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αλλωστε, τα αιτήματα της δημοτικής αρχής προς το υπουργείο Πολιτισμού μάλλον ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένα, λόγω και της ελιτίστικης αντίληψης της ηγεσίας του.

Το φετινό καλοκαίρι στην Τριφυλία είχε γιορτινό χαρακτήρα, κόντρα στο γενικά κακό κλίμα. Ανεμος ζωντάνιας έπνευσε στα χωριά από τα νιάτα, ενώ οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής κατακλύστηκαν από επισκέπτες. Η τουριστική κίνηση φέτος ήταν αισθητά αυξημένη στον δήμο, με την πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες να φτάνει συχνά το 100%. Φαίνεται ότι Ελληνες και ξένοι τουρίστες αρχίζουν να ανακαλύπτουν αυτό το κομμάτι της μεσσηνιακής γης, με τις απαράμιλλες ομορφιές, τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και τους αυθεντικούς κατοίκους.

Και το κλίμα θα ήταν ακόμη πιο ευχάριστο, αν οι κυβερνώντες επέτρεπαν τη διεύρυνση του ρεύματος επανόδου Μεσσηνίων στην πατρώα γη από τα οικονομικώς δοκιμαζόμενα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η τάση παλιννόστησης και τα εμπόδια

Ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αξιοσημείωτη τάση επιστροφής στην Τριφυλία, όπου οι επαγγελματικές προοπτικές είναι σαφώς μεγαλύτερες και η ζωή είναι πιο ανθρώπινη και οικονομική, σε σύγκριση ιδίως με την Αθήνα, η κυβέρνηση… θεώρησε καλό να βάλει εμπόδια. Χαρακτηριστική είναι η κατάργηση σχολικών μονάδων του Δήμου Τριφυλίας. Βεβαίως, χωρίς σχολείο, καμία οικογένεια δεν αποφασίζει να μείνει σ’ έναν τόπο. Ο Κώστας Κόλλιας, αναφερόμενος στο θέμα, ήταν ξεκάθαρος: «Μια τάση “παλιννόστησης” κυρίως νέων επιστημόνων, αλλά και οικογενειών που έχει “χτυπήσει” η οικονομική κρίση σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Δήμο Τριφυλίας. Η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής δίνει νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, αρνητικό κλίμα δημιουργεί η συνεχιζόμενη προκρούστεια πολιτική της κυβέρνησης, που αποψιλώνει την περιφέρεια ακόμη και από τις πλέον αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, όπως συνέβη με το κλείσιμο σχολικών μονάδων και την απειλή υποβάθμισης, που ακόμη κρέμεται πάνω από το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας». Αντε, δηλαδή, με αυτή τη στενόμυαλη λογική των κυβερνώντων να επιτευχθεί αποσυμφόρηση του κέντρου και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ