Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Αντισυνταγματική η περικοπή στην Πορτογαλία, αλλά…

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται στον ευρωπαϊκό Νότο. Τα δικαστήρια κρίνουν ως αντισυνταγματικά πολλά από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, μπλοκάροντας επί της ουσίας τα προγράμματα που ακολουθούνται με βάση το Μνημόνιο και οδηγώντας υποχρεωτικά σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων με τους δανειστές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που υιοθέτησε μετά το Μνημόνιο. Οι περικοπές αυτές αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας», που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών» αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης. Το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποφάσισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ το 2012, με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Το μέτρο που είχε ψηφιστεί πέρυσι και προβλέπει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα θα ίσχυε έως και το 2014. Η απόφαση του δικαστηρίου όμως μπλοκάρει την εφαρμογή του για τα υπόλοιπα χρόνια, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Κοέλιο να αναζητήσει άλλον τρόπο για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμό του 2013, με δεδομένο μάλιστα ότι τότε θα πρέπει να πετύχει και τον στόχο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε ώρες μετά την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να δαπανά περισσότερα σε κοινωνικά επιδόματα και να συγκεντρώνει λιγότερα έσοδα από τους φόρους. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει περισσότερη ισχύ στην πρόταση ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία για να πετύχει τους στόχους, ανακοίνωσαν οι Σοσιαλιστές.

Μόντι: Νέες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες 4,5 δισ. €

 

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα στην Ιταλία μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μόντι για πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι περικοπές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 11 δισ. ευρώ το 2014, θα επιβραδύνουν την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και θα βοηθήσουν στην παροχή οικονομικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Εμίλια-Ρομάνια. Το πακέτο προβλέπει τη μείωση νοσοκομειακών δαπανών, την περικοπή στο μισό του αριθμού των τοπικών κυβερνήσεων, τη σταδιακή μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των στελεχών του Δημοσίου κατά 20%. «Οι περικοπές σε καμία περίπτωση δεν θα είναι σε βάρος της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Αντ’ αυτού στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και του βαθμού απόδοσης» δήλωσε ο Μάριο Μόντι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ